TCMB Finansal İstikrar Raporu, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal tarafından değerlendirildi. Bu bağlamda Ağbal, fiyat istikrarının sağlanarak devam ettirilmesine odaklanan sıkı parasal duruşlarının, mevcut makrofinansal alandaki risklerin azaltılmasına destek çıkacağını beyan etti.

TCMB FİNANSAL İSTİKRAR RAPORU YAYIMLANDI

Raporu değerlendiren Ağbal, finansal istikrarın; makrofinansal sistemde meydana gelen şoklara karşı gösterdiği dayanıklığın korumasını ve etkin olarak işleyişini devam ettirmesi anlamına geldiğini ifade etti.

Yerel ve küresel ölçekteki makrofinansal istikrarsızlıkların, büyük toplumsal ve ekonomik bedellere sebebiyet verdiğini vurgulayan Ağbal, bu alandaki gelişmelerin yakın olarak takip ve analiz edilmesi, istikrara yönelik olarak kırılganlıkların ve risklerin belirlenmesi, gerekli olan makro ihtiyati tedbirlerin, alakalı paylaşlarla birlik halinde hareket ederek kırılganlıklar oluşmadan önce alınması gerektiğini söyledi.

Merkez bankalarının, finansal istikrar raporlarıyla birlikte, yurt içi ve küresel makrofinansal gelişmeleri incelediğini belirten Ağbal, merkez bankalarının makrofinansal sistem görünümüyle finansal sistemle ilgili riskleri değerlendirmeye alıp kamuoyu ile paylaştığını da beyan etti.

SALGIN SEBEBİYLE TÜRKİYE'NİN BÜYÜME GÖRÜNÜMÜ ZAYIFLADI

Yeni tip koronavirüs (covid-19) sebebiyle Türkiye'deki büyüme görünümünün belirgin ölçülerde zayıfladığını söyleyen Ağbal, salgının ortaya çıkardığı olumsuz yönlü makrofinansal etkilerin giderilebilmesi adına genişleyici para ve maliye politikaları uyguladıklarını, bu sayede Türkiye ekonomisinin, yaz ayları itibarıyla belirginleştiğini ifade etti.

Yine salgın sebebiyle parasal ve kredi büyüklüklerindeki çabuk artışın etkisiyle artan iç talep ile altın ithalatının cari işlemler açığını yükselttiğini ve  mevduat dolarizasyonu eğiliminin arttığını söyleyen Ağbal, bu durumun döviz rezervleri ve kurlar üzerinde baskı oluşturduğunu, bu sebeple makrofinansal istikrar ve fiyat istikrarına yönelik olan risklerin arttığını beyan etti.

FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAMAK VE SÜRDÜRMEK TEMEL AMACIMIZ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın temel amacının fiyat istikrarını sağlamak ve bu istikrarı sürdürmek olduğunu belirten Ağbal, fiyat istikrarının finansal istikrar için önemli ve vazgeçilmez bir ön koşul olduğunu belirtti. Fiyat ve finansal istikrarın birbirleri için en önemli unsurlar olduğuna dikkat çeken Ağbal, fiyat istikrarının sağlanıp devamlılığının sürdürülmesi için sıkı parasal duruşlarıyla ilerlediklerini, bu duruşun da mevcut olan makrofinansal riskleri azaltmada destekçi olacağını söyledi.