Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, katılım gösterdiği "2021 Yılında Para Ve Kur Politikası" tanıtım toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Ağbal, fiyat istikrarının, ekonomik istikrarın ön koşulu olduğunu ve fiyat istikrarı sağlamanın herkesin ortak amacı olması gerektiğinin altını çizdi.

ŞARTLARA GÖRE POLİTİKA DURUŞU DAHA SIKI OLACAK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, hedeflere ulaşmak adına şartlara göre politika duruşunun daha sıkı bir hale getirileceğini söyledi. Ağbal, fiyat istikrarının, ekonomik istikrarın ön koşulu olduğunu ve fiyat istikrarı sağlamanın herkesin ortak amacı olması gerektiğini beyan etti.

ENFLASYONUN TEMEL BELİRLEYİCİSİ DÖVİZ KURU

Tüketici fiyatlarının üstündeki maliyet baskılarının üretici fiyatlarındaki yükseliş eğilimi sebebiyle arttığını söyleyen Naci Ağbal,  döviz kurunun, enflasyondaki yükselişin temel belirleyicisi olduğunun altını çizdi. Yeni yıla girerken başta döviz kuru olacak şekilde emtiadaki yukarı seyrin, enflasyon beklentilerine yönlü risklerin ve birikimli maliyet etkilerinin yukarı yönlü riskler teşkil ettiğini de belirten Ağbal, yeni yıldaki para politikasının kararlı ve sıkı bir duruş sergilenmesinin bu sebeple zorunlu olduğunu söyledi.

YÜZDE 5'LİK HEDEFE VARANA KADAR DEVAM EDİLECEK

Fiyat istikrarı oluşana kadar ve enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar sıkı duruşları kararlı bir şekilde sürdüreceklerini beyan eden Ağbal, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın da enflasyonda yüzde 5'lik hedefe varma hususunda üstüne düşen sorumluluğunun bilincinde hareket ederek hedef ve ufuk kapsamında kararlı bir yaklaşım sergileyeceğini açıkladı.

SADE VE ANLAŞILABİLİR PARA POLİTİKASI

Parasal sıklık düzeyinin önümüzdeki dönem, enflasyondaki bu hedeflere yönelik olarak belirleneceğininin altını çizen Ağbal önümüzdeki yıl para politikasının anlaşılabilir ve sade ve kapsamda oluşturulup uygulanacağını söyledi Abalı Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın temel politika aracının bir haftalık repo faiz oranı olacağını söyledi.