Başkent Kabil'in Taliban tarafından ele geçirilmesinden sonra ülkeden kaçan Afganistan'ın eski Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Afganistan'ı terk edişiyle alakalı ilk kez konuştu.

'HAYATIMIN EN ZOR KARARIYDI'

Gani, güvenlik görevlilerinin tavsiyesi üzerine ülkeyi terk ettiğini söyledi.

"Afgan halkına, Taliban'ın beklenmedik bir şekilde şehre girmesinin ardından 15 Ağustos'ta Kabil'den aniden ayrıldığım için bir açıklama borçluyum. 1990'ların iç savaşı sırasında şehrin yaşadığı aynı korkunç savaş ortamının tekrar yaşanmaması için, ülkeyi terk etmemi tavsiye eden saray güvenliğinin ısrarı üzerine ayrıldım" diyen Gani, Kabil'den ayrılmanın "hayatının en zor kararı" olduğunu söyleyerek, bu kararı almanın, Kabil'i ve halkı kurtarmanın tek yolu olduğuna inandığını söyledi.

'AFGAN HALKINDAN ÖZÜR DİLERİM'

"Görevimi farklı bir şeklide sonlandıramadığım için Afgan halkından özür dilerim" diyen Gani, "Afgan halkına olan bağlılığım hiçbir zaman sarsılmadı ve hayatımın geri kalanında bana rehberlik edecek" dedi.

'PARA KAÇIRMADIM'

Gani ayrıca, ülkeden kaçarken Afgan halkına ait milyonlarca doları aldığına dair iddialara da değindi ve suçlamaları reddetti.

Gani, para kaçırmadığına dair gerekirse BM veya başka bir yargı organı tarafından yürütülecek mali soruşturmayı memnuniyetle karşılayacağını söyledi.

Eşref Gani, 15 Ağutos'ta Taliban'ın başkent Kabil'i kuşatmasının ardından ailesiyle birlikte ülkeyi terk etmişti.