Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) geçtiğimiz ay İzmir'in Seferihisar ilçesinde meydana gelen 6.9 şiddetindeki depremde yaralanan ve hayatını kaybeden vatandaşlarla ilgili bir açıklamada bulundu. AFAD'ın açıklamasına göre İzmir depreminde yaşamını yitiren kişi sayısı 116 olarak kayıtlara geçti. Şu ana kadar yaralanan 1.034 vatandaştatn 1.021'inin hastanedeki tedavi sürecinin sona erdiği, hali hazırda 8 vatandaşın daha tedavisine devam edildiği aktarıldı.

İZMİR DEPREMİNDE BİLANÇO

İzmir'de meydana gelen şiddetli deprem yaklaşık olarak 20 saniye sürdü. 6.9 şiddetinde meydana gelen İzmir depreminde en fazla zararı Bayraklı ve Bornova ilçesi gördü. İzmir depreminde toplamda 17 bina yıkıldı. Bu binaların enkazı altında kalan 1.034 kişi kurtarıldı. Tedavisi biten 1.021 kişinin hastaneden taburcu olduğu belirtildi. Enkazdan kurtarılıp hastaneye götürülen 8 vatandaşın da halen tedavisinin sürdüğü öğrenildi. 1 kişi boğularak, toplamda 116 kişi İzmir depremi sebebiyle yaşamını yitirdi.

İZMİR'DE GEÇİCİ BARINMA MERKEZLERİ KURULUYOR

AFAD'ın basın açıklamasında yer alan bilgiye göre İzmir'in; Bornova Âşık Veysel Rekreasyonu Alanı'na 474, Buca Eski Stada 97, Bornova Şehir Stadı'na 95, Buca Hipdoram'a 160, Bayraklı Deve Güreşi Alanı'na 300, Bayraklı 75. Yıl Parkı'na 51, Bayraklı Tepekule Pazaryeri'ne 19, Bayraklı Şahin Akar Parkı'na 27, Bayraklı Hakan Ünal-Sakarya Parklarına 75, Bayraklı Paten Pisti'ne 99, Bayraklı Galen Hastanesi'ne 75, Bayraklı Öğretmenevi yanına 31, Bayraklı Kaan Kılıç Eceler Parkı'na 50, Bayraklı Bilal Çakırcalı-Barış Manço Parkı'na 157, Bayraklı Şehit Murat Aslantürk Parkı'na 20 ve son olarak Bayraklı Unesco Gençlik Parkı'na 27 adet olmak üzere il genelinde toplamda 1.760 tane çadır kuruldu.

BÖLGEYE TOPLAM 48 MİLYON TL'LİK KAYNAK YOLLANDI

AFAD Başkanlığı, çalışmalarda kullanılması için 23.000.000 TL kaynak gönderdi. Öte yandan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan 18.000.000 TL, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ise 7.000.000 TL olacak şekilde toplamda 48 milyon kaynağın deprem bölgesine gönderildiği ifade edildi.

Basın açıklamasında yer alan bilgiye göre Doğal Afet Sigortaları Kurumu'na (DASK) toplamda 18 bin adet hasar ihbarı yapıldığı belirtildi. 13 Kasım 2020 tarihi itibariyle yapılan ödemenin ise 27 milyon TL'ye ulaştığı ifade edildi.

DEPREMZEDELERE YAPILACAK YARDIMLAR

AFAD açıklamasında yıkılan veya yıkılacak olan binalarla ilgili, eşya alamayan depremzedelere hane başına 30 bin TL'lik eşya yardımı yapılacağını duyurdu. Öte yandan acil yıkılacak, yıkık ve ağır hasarlı evlere sahip olan vatandaşlara 13 bin TL, kiracılara ise 5 bin TL'lik kira yardımı ve taşınma yardımı yapılacak. 

Seferihisar bölgesinde hasar tespit çalışmaları doğrultusunda sahil bölgesinde bulunan ve zarar gören esnafın zarar seviyesine göre Valiliğin de yardım eli uzatacağı bildirildi.

HASARLI BİNALARA GİRMEYİN UYARISI YAPILDI

İnternet sitesinden uyarı yapan AFAD, vatandaşları deprem bölgesinde bulunan hasarlı yapılara girmemeleri hususunda kesin olarak uyardı. Ayrıca AFAD ve İçişleri Bakanlığı'nın deprem bölgesindeki gelişmeleri 7 gün 24 saat boyunca takip ettiği açıklandı.