Kafelerin açık alanları müşteri kotası ve HES kodu zorunluluğu gibi önlemlerle açılacak. Düğünlere açık alanlarda sınırlı katılımla izin verilecek. Hafta içi akşam yasak saati ileriye çekilecek. Hafta sonu gündüz yasağı kaldırılacak.

Vaka sayılarının 7 binlere düşmesinin sonrası bütün Türkiye, 1 Haziran’dan sonra kısıtlamaların kaldırılmasının gündeme geleceği günümüz kabine toplantısına kilitlendi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de toplanacak kabinenin öncelikli gündem maddesini tekrar koronavirüsle mücadele çalışmaları ve 1 Haziran sonrası yeni normalleşme kararları oluşturacak.

KAFE VE RESTORANLARA ŞARTLI AÇILIŞ

Kademeli normalleşme çerçevesinde paket servis ve gel al şeklinde hizmet veren restoran, kafe ve lokantaların yarından başlayarak müşteri kotası, açık alanda hizmet şartı, HES kodu zorunluluğu ve mesafeli oturma şartıyla açılması bekleniyor.

KAPALI ALANLAR BİR SONRAKİ TOPLANTIDA

Restoran, kafe ve lokantaların kapalı alanlarının ise bir sonraki kabine toplantısında ele alınarak, temmuz ayından itibaren yarı kapasiteyle hizmet vermeye başlatılması öngörülüyor.

DÜĞÜNLER BAŞLAYACAK

Toplantıda yaz sezonunun gelmesi ile beraber düğünlerin başlatılmasına da net gözüyle bakılıyor. Buna göre düğünlere açık alanda, sınırlı şahıs sayısı ve tedbirli şekilde izin verilmesi de planlanıyor.


YASAK SAATLERİNE ESNEME

Hafta içi akşam saat 21.00’de başlayan sokağa çıkma kısıtlamasının Bilim Kurulu’nun tavsiyesi yönünde saat 24.00’e kadar esnetilmesi ya da tamamiyle kaldırılması ele alınacak. Hem de hafta sonu yapılan tam gün sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılması da masadaki en mühim başlıklardan biri olacak.

SPOR SALONLARI, HALI SAHALAR, KIRAATHANELER

Kabinede spor salonları, halı sahalar, yüzme havuzları ve kıraathanelerin yarından itibaren açılmasına dönük karar çıkması da öngörülüyor.

AÇIK ALANDA MASKEYE MESAFE AYARI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ileriki dönemlerde 2 metrelik mesafe şartıyla maskenin çıkartılabileceğini söylemişti. Bu açıklamanın sonrası günümüz kabinede turizm sezonunun açılmasına paralel olarak park, bahçe ve sahil gibi açık alanlarda mesafeli şekilde maskesiz dolaşma kararının alınabileceği vurgulanıyor.

OKULLARDA YAZIN TELAFİ

Toplantıda uzaktan eğitime devam eden okullarda yaz aylarında nasıl bir yol izleneceği konusu ile ilgili da Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk brifing verecek. Buna göre okulların tatil edilmesi, bu sürede telafi eğitimlerinin başlatılması ve ders zilinin ağustos ayında çalması gibi alternatifler konuşulacak. Bu kapsamda başlatılacak telafi eğitiminin detayları da kabinede konuşulacak başlıklar arasında yer alacak.

KARARLARI ERDOĞAN AÇIKLAYACAK

Toplantıda alınan kararları son dönemde olduğu gibi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Millete Sesleniş konuşmasıyla kamuoyuna açıklayacak.

HEDEF HER HAFTA 5 MİLYON AŞI

Hükümette yapılan toplantılarda, aktif vaka sayılarının 100 binlerin altına düştüğü, yüz bin nüfusta görülen vaka sıklığının da bu hafta 100’ün altına inerek, 70-80 aralığında seyrettiği bilgisi paylaşıldı.

Vaka sayılarına bakıldığında, bayram dönemine dair korkulanın olmadığı, şahıslar seyahat etseler bile gittikleri yerde hareket etmeyen kaldıkları amacıyla büyük olumsuz neticeler yaşanmadığı belirtiliyor. Vaka sayısının lokantaların açılması ve kısıtlamaların kısmen kaldırılmasının sonrası artma eğilimine geçeceği, fakat 10 binler bandında tutulması halinde yönetilebileceği belirtiliyor.

AŞAMA AŞAMA AŞILAMA

Bu yazın mühim başlığı olan aşılama konusu ile ilgili da BioNTech aşılarının Türkiye’ye gönderilme hızına bağlı olarak, her hafta 5 milyon doz aşı yapılabileceği belirtiliyor. İlk etapta gönderileceği vaat edilen 30 milyon aşının 30 milyon şahsa yapılması planlanıyor.

Bu konuda Bilim Kurulu kararı alındığı, planda bir aksaklık olmazsa, 18 yaş üstünün temmuz-ağustos aylarında aşılanmış olabileceği ifade ediliyor. Bu grubun ikinci doz aşıları amacıyla 8 hafta beklenmesinin planlandığı kaydediliyor.

SONBAHAR PLANLAMASI

Yaz sonunda gündeme gelecek en mühim husus ise hatırlatma dozları olacak. Kış gelmeden, Sinovac yaptıranlara 6 ay, BioNTech yaptıranlara ise 9 ay sonra hatırlatma dozu yapılması planlanıyor. Fakat burada farklı bir tartışma yapılıyor.

Hatırlatma dozlarının aynı aşı ile yapılması ya da değişik aşıyla gerçekleşebileceğine dair görüş ayrılıkları bulunuyor. Bu hususun karara bağlanabilmesi amacıyla bilim insanların çalışma yaptığı, değişik aşı olmuş şahıslara başka aşılardan hatırlatma dozu yapılarak neticelerinin takip edileceği vurgulanıyor.

ANTİKOR HARİTASI

Sağlık Bakanlığı’nın aşı konusu ile ilgili harita çıkarabilmek amacıyla, toplumun geneline yönelik bir antikor çalışması gerçekleştireceği öğrenildi. Rastgele örnekler alınarak, bir bağışıklık haritası çıkarılması amaçlanıyor.

Çıkacak hale göre, hatırlatma dozlarının ne vakit yapılması gerektiği de meydana çıkacak. 2022 senesinde yoğun olarak üçüncü doz aşıların yapılması gerektiği ve bu amaçla de yerli aşının daha çok hatırlatma dozu olarak kullanılmasının amaçlandığı söyleniyor.