Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalyan basınında önde gelen gazetelerden biri olarak ün salan La Stampa'ya, "AB, bize yaptırım uygulamaya cüret etmesin. Türkiye, çıkarlarını savunacak" başlıklı bir demeç verdi. 

Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi'nde Türkiye'ye yönelik yaptırımlarıyla ilgili konuşan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Her türlü yaptırım, karşı etki yaratır ve haklarımızı, Kıbrıslı Türklerin haklarını koruma yönündeki kararlılığımızı güçlendirmekten başka etki göstermez. Türkiye, Doğu Akdeniz'de deniz sınırları konusunda maksimalist iddialar dayatmaya yönelik girişimler karşısında sadece kendi haklarını ve Kıbrıslı Türklerin menfaatlerini korudu. İlişkilerimizi normalleştirmek elzemdir ve bunu yapmanın tek yolu; bazı AB üyelerinin maksimalist taleplerini, Türkiye-AB ilişkilerinden ayırmaktır."

RUSYA'NIN ARABULUCULUK TEKLİFİ

Rusya'nın Türkiye ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında arabuluculuk teklif etmesine değinen Çavuşoğlu, Rusya'nın ancak tarafsız olmasıyla arabuluculuk rolünü üstelenebileceğini belirterek, "Rusya bizim komşumuz ve kesinlikle bölgemizin önemli bir aktörü. Mümkün olduğunca iş birliği yapar, gerektiğinde ise pozisyonumuzu koruruz." dedi.

SALDIRGAN İLE KURBANI AYIRMALIYIZ

Bakan Çavuşoğlu, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki gerilimde Türkiye'nin Azerbaycan tarafında olmasının, Ermenistan ile olan hassas ilişkileri zayıflattığına yönelik bir hatırlatmaya şu sözlerle yanıt verdi:

"Eğer Ermenistan ile bizim ilişkilerimiz hassas ise bunun temel nedeni, Ermenistan'ın bölgede saldırgan bir yol seçmiş olmasından ve aynı zamanda yapıcı ve sorumlu bir ortak olma kabiliyetine sahip bir politika izleyememesindendir. Biz, burada saldırgan ile kurbanı ayırmalıyız.

Düşmanlıkların derhal durdurulmasına yönelik yüzeysel talepler ve kalıcı bir ateşkes, bu sefer faydalı olmayacak. Nihayetinde, Ermenistan ile ilişkilerimiz belirsizse, bu bizim seçimimiz değil. Elbette, eğer Ermenistan bölgede barış için yapıcı ve sorumlu bir ortak olmayı seçerse, bundan Azerbaycan'ın da kazanacağı çok şey olacaktır."