ABD'li uzmanı Jason Pack, Libya'daki savaşla ilgili dikkat çeken bir Türkiye yorumunda bulundu. Pack'in açıklamalarına göre Libya'daki savaşın hava boyutu, stratejik olarak tamamıyla yabancılar tarafından yürütülse bile bu savaşta galip gelen taraf Türkiye oldu. ABD merkezli Ortadoğu Enstitüsü'nün, "Olayların Akışının Değişimi: Türkiye Trablus Savaşını Nasıl Kazandı?" adlı rapor üzerine düzenlenen panelde konuşan Pack, aynı zamanda bu raporun yazarları arasında yer alıyor.

LİBYA, KARABAĞ VE SURİYE ÇATIŞMALARI BENZER SAVAŞLAR

Panelde konuşma yapan Pack, Libya, Dağlık Karabağ ve Suriye'deki çatışmaların aslında birbirine benzeyen savaşlar olduğunu belirtti. Pack, "Libya, Dağlık Karabağ ve Suuriye'de; Rusya ve Türkiye'nin savaştığı ve arabuluculuk görevi gördüğü bir savaş var." ifadelerini kullandı.

Türk İHA'lar ve yeni harp teknolojileri karşısında yenildiler

Halife Hafter ve sözde Libya Ulusal Ordusu'nun, Birleşik Arap Emrilikleri (BAE) gibi ülkeler tarafından desteklenerek savaşı başlatan taraf olduğuna dikkat çeken Pack, 2020 yılının başından bu yana Türkiye'den İHA'lar başta olacak şekilde yeni harp teknolojilerine karşı yenildiğini ifade etti.

Bu sınır ötesi bir savaştır

Libya'daki savaşın önemli ölçüsünün havadan gerçekleştiğini belirten Pack, bazı kimselerin bu savaşa bir vekalet savaşı dediğini ancak buna karşı olduğunu belirterek, bu savaşın bir sınır ötesi savaşı olduğunu ve gelecekteki savaşlarında belki bu şekilde yapılacağını ifade etti.

Savaşın galibi Türkiye oldu

Pack, Türkiye ile ilgili çok çarpıcı bir açıklamada bulundu. Birçok uzmanın ve medyanın dışarıdan sahaya paralı asker getirilmesi unsuruna çok önem vermesinin oldukça yanıltıcı olduğunu vurgulayan Pack, toprak kazanılıp kaybettikleri karadaki mühim çatışmaların Libyalılar tarafından yapılsa da havada yabancıların karşı karşıya geldiğini; bu bağlamda stratejik anlamda tamamen yabancıların savaştığını ancak savaşı Türklerin kazandığını söyledi.