Doğu Akdeniz'de kararlı bir şekilde ilerlemeye devam eden Türkiye için, AB Liderler Zirvesi'nde beklenenen yaptırım kararı çıkmadı. Yunanistan, Fransa ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafından beklenen yaptırım kararı çıkmadı. Avrupa Birliği'nin (AB) zirvesinden gelen sonuç bildirisinde, "Yunanistan ve Türkiye arasındaki istikşafi görüşmelerin tekrardan başlaması için gerginliğin düşürülmesi hususunda AB'nin ısrarcı olduğu" belirtildi.

GÖRÜŞMELERİN BAŞLAMASI İÇİN GERGİNLİK DÜŞÜRÜLMELİ

Belçika'nın Brüksel şehrinde gerçekleşen AB Liderler Zirvesi'nden çıkan sonuç bildirisinin Türkiye ile alakalı olan bölümü, üstünde saatler süren müzakereler sonrasında uzlaşıya varıldığı belirtildi. Bildirinin ilgili kısmının paylaşıldığı öğrenildi.

Buna göre, Türkiye'nin provokasyonlara ve tek taraflı adımlara devam ettiği, Avrupa Birliği'ne karşı söylemini yükselttiği iddia edildi. Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'nin, Antalya Limanı'na geri dönmesi not edildi. Türkiye ve Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin tekrardan başlaması için gerginliğin düşürülmesi hususunda AB'nin ısrarcı olduğu belirtildi.

İLETİŞİM KANALLARININ AÇIK TUTULMASI GEREKİYOR

AB ve Türkiye arasında karşılıklı çıkarlara ve iş birliğine dayalı olan ilişkinin geliştirilmesindeki stratejik çıkar faktörü yeniden anımsatıldı.

Bildiride şunlar kaydedildi:

"AB üyeleri ve Türkiye'nin gerçek bir ostaklığı desteklemek, farklılıkları uluslararası hukuka uygun şekilde ve diyalogla çözmeye hazır olduğunu göstermesi durumunda, pozitif AB-Türkiye gündemi halen masadadır. Bu tir bir gündem ticaret ve ekonomi alanlarını, göç konusunu, yüksek düzeyli diyaloğu ve halklar arasında temas konusundaki sürekli işbirliğini kapsama alanına alacaktır. AB Konseyi, Türkiye ve AB arasındaki iletişim kanallarının açık tutulmasının sahip olduğu önemi vurgulamaktadır."