İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini ABD Senatosu onayladı. Karar 1'e karşı 95 oyla alındı. Böylece iki ülkenin üyeliğinin Amerikan Kongresi'ndeki onay süreci tamamlanmış oldu.

ABD Başkanı Joe Biden, ”Bu tarihi oylama Amerika’nın NATO konusunda partiler üstü kararlılığı ile ittifakımızın bugünün ve geleceğin zorluklarını karşılamaya hazır olmasının sağlanması konusunda önemli bir sinyal göndermektedir” dedi.

Sözlerine, İsveç ve Finlandiya'nın "tarihin en büyük savunma ortaklığına" dahil olduklarını görmeyi beklediğini ekledi.

Tek hayır oyu veren Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley, ABD'nin en büyük rakibinin Rusya değil Çin olduğunu, Avrupa'ya daha fazla kaynak göndermek yerine bu gücü Asya'ya bırakmak gerektiğini söyledi, "İkisini birden yapamayız" dedi.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olmaları için ittifaka üye 30 ülkenin tümünün parlamentolarının onayı gerekiyor.

ABD, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliklerini parlamentosunda onaylayan 23. NATO üyesi oldu. ABD'den önce Fransa Salı, İtalya da çarşamba günü onay sürecini tamamlamıştı.

Onay sürecinin henüz tamamlanmadığı ülkeler; Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan, Portekiz, Slovakya ve İspanya.

TBMM Genel Kurulu, 1 Ekim Perşembe günü yeni yasama yılına başlamak üzere toplanacak.

ÇAVUŞOĞLU: İSVEÇ VE FİNLANDİYA YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMELİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu iki hafta önce TRT Haber'de yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya'nın protokolden doğan yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerektiğini söylemişti.

Çavuşoğlu, "Bunu yerine getirecek olan, iki ülkenin yönetimleridir. Bu mutabakat zaptının içindeki unsurları yerine getirmezlerse, uygulamazlarsa biz de bu katılım protokolünü Meclis'te onaylamayız" demişti.