ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, Teksas'taki bir mandıra çalışanında ve bazı ineklerde kuş gribi virüsü görülmesi üzerine bilgilendirme metni yayınladı. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri ABD'deki meslektaşları ile de iletişim kurarak inceleme yaptı. Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, "Geleceğin pandemisinin kuş gribinden olacağını düşünüyorum" diyerek uyardı.

Amerika Birleşik Devletlerin'de (ABD) Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, Teksas'taki bir mandıra çalışanında ve bazı ineklerde kuş gribi virüsü görülmesi üzerine bilgilendirme metni yayınladı. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri ABD'deki meslektaşları ile de iletişim kurarak inceleme yaptı.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, "Geleceğin pandemisinin kuş gribinden olacağını düşünüyorum" diyerek "Hem yetkililerin, hem bizlerin uyanık olup, bunlara hazırlık yapmamız gerekiyor. Bizlerin görevi araştırmak, devletimizin ve hem yerel hem merkezi yönetimlerin görevi de bu konuda erken davranmak.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, "Zoonotik; yani hayvandan insana bulaşır tarzda bir veri yoktu, virüs değişti. Sığırlara geçti ve Amerika'da 5 eyalette şu anda sığırlarda saptanmış durumda. Önemli olan, virüsün daha çok mutasyona uğrayıp, insana da çabuk bulaşabilir hale gelmemesi." dedi. "Geleceğin pandemisinin kuş gribinden olacağını düşünüyorum" diyen Yılmaz, "Dolayısıyla hem yetkililerin, hem bizlerin uyanık olup, bunlara hazırlık yapmamız gerekiyor. Bizlerin görevi araştırmak, devletimizin ve hem yerel hem merkezi yönetimlerin görevi de bu konuda erken davranmak. Erken tanı sistemleri, erken uyarı sistemlerinin geliştirilip ki zaten var bu tanı sistemleri, ilk çıktığı zaman orada bu virüsün, salgının söndürülmesi gerekiyor " diye konuştu.

ABD Sağlık Bakanlığı bünyesindeki ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nin (CDC) kamuoyunu uyarı ve bilgilendirme platformu (Health Alert Network) HAN'da, “Highly Pathogenic Avian Influenza A" (Yüksek Patojenik Influenza A) H5N1 kuş gribi ile ilgili bir uyarı metni yayınlandı. “Highly Pathogenic Avian Influenza A(H5N1) Virus: Identification of Human Infection and Recommendations for Investigations and Response" başlığıyla yayınlanan metinde, ABD'deki çeşitli eyaletlerde görülen ve tavukçuluk tesisleri, sığır çiftlikleri ve mandıralarda da yayıldığı belirtilen yeni H5N1 virüsüne dair uyarı ve bilgilendirmeler yapıldı. Virüsün ilk belirlemelere göre Teksas, Kansas, Idaho, New Mexico ve Michigan olmak üzere 5 eyalette; tavuklarda, göçmen kuşlarda; farklı bölgelerdeki sığırlarda ve Teksas'ta bir süt üretim tesisinin çalışanında görüldüğü, bu kişinin konjonktivit benzeri, hafif belirtiler gösterdiği ve enfekte olmuş sığırlarla da yakın temaslı olduğu aktarıldı. Testi pozitif çıkan bu kişinin tedavi süresince evinde istirahat ettiği, hastanede tedavi görecek bir durumunun olmadığı aktarıldı. Süt üretim tesisinde çalışan bu kişi sebebiyle 'sığırdan insana bulaşma' ihtimalinin üzerinde durulduğu ve konunun bilim insanları tarafından da araştırıldığı öğrenildi.

Konuyu, Prof.Dr. Aysun Yılmaz ve Arş.Gör.Özge Aydın'la birlikte ekipçe ABD'deki meslektaşları ile de iletişim kurarak incelediklerini belirten İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, durumla ilgili bilgi verdi. Virüsün, sığırlarda görülmesinin beklenmedik bir olay olduğunu aktaran Yılmaz, ölümcül vakaya dair bir veri bulunmadığını belirtirken, virüsün mutasyona devam etmesi durumunda çeşitli riskler oluşturabileceği uyarısında da bulundu. Yılmaz henüz sığırdan insana bulaşma noktasında kesinleşmiş bir veri olmadığını da ifade ederek bu konudaki araştırmaların sürdüğünü belirtti. ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı ve ABD Tarım Bakanlığı'nın konuyla ilgili araştırma ve çalışmalarının devam ettiği, altıncı bir eyalette daha virüsün varlığı ihtimali üzerinde durduğu öğrenildi.

Öte yandan, ABD Tarım Bakanlığı ise pastörize edilmemiş çiğ süte yönelik uyarılarda bulundu. USDA'ya bağlı bir kuruluşun yayınladığı metinde pastörize edilmemiş, çiğ süt ürünlerine karşı dikkatli olunması uyarısında bulunulurken, Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ise sektöre uyarıda bulundu. O uyarıda "HPAI'nın çiğ sütte bulaşmasına ilişkin mevcut bilgilerin sınırlı olması nedeniyle FDA, endüstrinin çiğ süt veya kuş gribiyle enfekte olanlar da dahil olmak üzere hastalık belirtileri gösteren ineklerin sütünden yapılan çiğ/pastörize edilmemiş süt peynir ürünleri üretmemesini veya satmamasını önermektedir." ifadeleri yer aldı.

 

KAYNAK:yeniakit.com.