Al Monitor haber sitesinde kritik açıklamalarda bulunan ABD'nin eski Suriye özel temsilcisi ve Türkiye eski Büyükelçisi James Jeffrey, Barış Pınarı Harekatı'nın devam ettiği sürede ABD tehditlerinin niçin boşa çıktığına açıklık getirdi. Jeffrey, Türkiye'nin operasyonu durdurmaması halinde ekonomilerini yıkmaya hazır konumda bulunduklarını, ancak bunu yapamadıklarını dile getirdi.

Türkiye'nin çok önemli bir müttefik olduğuna dikkat çeken Jeffrey, Türkiye'nin çok büyük askeri varlıkları olduğuna da dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yalnızca 8 ay içinde Libya, İdlib ve Dağlık Karabağ'da yaptıklarına işaret eden Jeffrey, Türkiye olmadan Karadeniz, Kafkaslar ve Ortadoğu'da iş yapamayacaklarını itiraf etti.

'EDOĞAN MANTIKLI BİR AKTÖR'

ABD'li diplomat, Biden yönetiminin Erdoğan ile en baştan ne yönde bir ilişki kurması gerektiği sorusuna, Erdoğan'ın mantıklı bir aktör olduğunu söyleyerek yanıt verdi. Jeffrey, "Joe Biden'ın dünyayı bugün pek çoğumuzun gördüğü şekilde, neredeyse eşitler arasındaki bir yarış şeklinde görürse Türkiye'nin buradaki konumu oldukça önemlidir. Erdoğan'ın yalnızca 8 ay içinde Libya, İdlib ve Dağlık Karabağ'da yaptıklarına bir bakın. Söz konusu 3 yerde de Ruslar ve onların müttefiki olanlar mağlup oldu." dedi.

'OPERASYONLARI DURDURMAZSANIZ EKONOMİNİZİ YIKARIZ DEDİK'

Ankara yönetimince Ekim 2019'da, Rojava'da başlatılan operasyonları durdurması için ABD'nin harekete geçtiğini belirten Jeffrey, "Türkiye'nin söz konusu operasyonlarına son vermemesi halinde ekonomisini yıkmaya hazırdık. Fakat Türkiye, çok önemli bir NATO müttefikidir. Türkiye'nin çok büyük askeri varlıkları var. Türkiye olmadan Karadeniz, Kafkaslar ve Ortadoğu'da iş yapamayız. Böylece Türkiye doğal olarak İran ve Rusya'nın doğal rakibidir." değerlendirmesinde bulundu.