Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi geçtiğimiz gün Brüksel'de gerçekleşti. Zirvenin ilk gününde çıkan sonuç bildirgesi doğrultusunda, liderlerin, Türkiye ve Doğu Akdeniz ile ilgili olan bölümde fikir birliği sağladığı öğrenildi.

DOĞU AKDENİZ VE TÜRKİYE

Liderler tarafından kabul edilen sonuç bildirgesi bölümde, Avrupa Birliği'i Konseyi'nden 11 Kasım 2019 tarihinde kabul gören kararlar kapsamında, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yetkisiz olarak gerçekleştirdiği sondaj faaliyetleri sebebiyle yeni kısıtlayıcı tedbirlerle alakalı ek listeler hazırlaması" talep edildi.

Karar metninde ek olarak, AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilciliği ile Avrupa Komisyonu'ndan, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ekonomik, ticari ve siyasi ilişkilerin durumuyla alakalı bir rapor hazırlaması da talep edildi.

YAPTIRIMLAR UYGULANMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

AFP'ye konuşan bir diplomat, "Karar verilen önlemler, bireylere yönelik olarak gerçekleşecek yaptırımlar olacak. Türkiye, faaliyetlerini devam ettirirse ek tebdirlerin alınmasına da karar verilmesi söz konusu." ifadelerine yer verdi.

AB Konseyi tarafından Kasım 2019 tarihinde alınan karar, Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine katılan kişi veya kuruluşlara varlık dondurulması ve seyahat kısıtlaması gibi yaptırımların uygulanmasını öngörüyordü.