Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki ilişkiye dair önemli açıklamalarda bulunan AB Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'ye ait gemilerden 'Barbaros Hayrettin Paşa' ve 'Oruç Reis'in hemen hemen her gün Brüksel'de anılır hale geldiğini belirtti. Borrell, Türkiye'nin dikkate alınacak bir bölgesel güç konumuna geldiğini ifade ederek, elde ettiği başarıların inkar edilemez olduğunu dile getirdi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Zorlu 2020'den Sonra AB-Türkiye İlişkilerinde Önümüzdeki Yol" başlığıyla yazdığı bir blog yazısını yayımladı. Borrell, yazısında Türkiye ile ilgili çarpıcı açıklamalara yer verdi.

'BARBAROS VE ORUÇ REİS HER GÜN ANILIYOR'

Türkiye, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'ni Doğu Akdeniz'de faaliyet gerçekleştirmesi için gönderdi. Ayrıca Barbaros Hayrettin Paşa adlı gemi de faaliyetlerine devam ediyor. Josep Borrell, bu konuya değindiği yazısında, gemilerin isimlerinin her gün Brüksel'de anılır hale geldiğinin altını çiziyor ve Türkiye ile olan ilişkilerin çok yönlü ve karmaşık bile hale geldiğini belirtiyor.

Borrell ayrıca, iki komşu Türkiye ve Yunanistan'ın arasıdnaki anlaşmazlıkların yanı sıra Kıbrıs sorununun da bir çözüme ulaştırılmamasının, Türkiye ile olan ilişkilerin karmaşık hale gelmesinde büyük rol oynadığını belirterek, söz konusu sorunların daha fazla ertelenmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.

TÜRKİYE'NİN BAŞARILARI İNKAR EDİLEMEZ

Borrell, Türkiye'nin bölgede dikkate alınacak bir güç haline geldiğinin altını çizerek, elde ettiği başarıların inkar edilemez olduğunu vurguladı. Fakat bazı durumlarda, Türkiye'deki uluslararası gündemin, Avrupa Birliği'nin çıkarlarıyla ters düştüğünü belirten Borrell, Türkiye'nin yöntemlerinin AB'den farklı olduğunu kaydetti.