El Pais gazetesinde yer alan habere göre Savunma Bakanı Albares, Madrid'in operasyona katılmayacağını açıkça ifade etti. Buna karşılık, Albarez'in açıklamasına rağmen durumun gelecekte değişmeyesi söz konusu.

Haberde, kurumlar arasındaki koordinasyon eksikliğine ve Brüksel'in 'bugüne kadarki en ciddi askeri zorluklardan biri' olarak tanımladığı durum karşısındaki farklı tutumlara dikkat çekildi.

Daha önce Başbakan Pedro Sanchez, Madrid'in 'Prosperity Guardian' operasyonuna katılmak üzere irtibat subayları gönderebileceğini göz ardı etmemişti. Fakat gazetenin Savunma Bakanlığı'ndaki kaynakları bu olasılığı reddetti.

Politico'nun haberine göre AB, Kızıldeniz'e güçlü hava savunma sistemlerine sahip en az üç destroyer ya da fırkateyn göndermeyi planlıyor.

Önümüzdeki günlerde kesinleşmesi beklenen deniz görev gücünün diğer ülkelerin birlikleriyle birlikte çalışması bekleniyor. Avrupa Dış İlişkiler Servisi (EEAS) tarafından başlatılması önerilen misyon, bunu yaparken bölgede Fransa öncülüğünde yürütülen gözlem operasyonunu (AGENOR) temel alacak.