Günde erkeklerin 900 mcg, kadınların 700 mcg ve çocukların ve ergenlerin 300-600 mcg A vitamini alması önerilir

A vitamini bileşikleri hem hayvansal hem de bitkisel gıdalarda bulunur ve iki farklı biçimde gelir: önceden oluşturulmuş vitamin A ve provitamin A.

Önceden oluşturulmuş A vitamini, vücudunuzun olduğu gibi kullanabileceği vitaminin aktif formu olarak bilinir. Et, tavuk, balık ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünlerde bulunur ve retinol, retinal ve retinoik asit bileşiklerini içerir.

A VİTAMİNİ FAYDALARI 

-A vitamini, görme yeteneğinizi korumak için gereklidir .Vitamin, gözünüze çarpan ışığı beyninize gönderilebilecek bir elektrik sinyaline dönüştürmek için gereklidir.
Kanser, anormal hücreler kontrolsüz bir şekilde büyümeye veya bölünmeye başladığında ortaya çıkar. A vitamini, hücrelerinizin büyümesinde ve gelişmesinde önemli bir rol oynadığından, kanser riski üzerindeki etkisi ve kanseri önlemedeki rolü bilim adamlarının ilgisini çekmektedir.
-A vitamini vücudunuzun doğal savunmasını korumada hayati bir rol oynar. Bu, bakterileri ve diğer bulaşıcı ajanları yakalamaya yardımcı olan gözlerinizdeki, akciğerlerinizdeki, bağırsaklarınızdaki ve cinsel organlarınızdaki mukus bariyerlerini içerir.
-Akne riskinizi azaltır
-A vitamini eksikliğinin, saç köklerinizdeki protein keratinin aşırı üretimine neden olduğu için akne geliştirme riskinizi artırabileceği düşünülüyor

D, E ve K vitaminleri gibi yağda çözünen, vücudumuzun yağ dokusunda depolanan A vitaminini, et, süt, yumurta gibi hayvansal gıdalarla ya da beta-karoten olarak da bildiğimiz bitkisel ürünler aracılığıyla iki farklı şekilde alabiliyoruz.

GÖZ SAĞLIĞI

Havuçların göz sağlığımız için bu denli faydalı olmasının temel nedeni, beta-karoten ile dolu olmaları. A vitamini, gözlerdeki hücreleri desteklemenin yanı sıra göz sağlığıyla ilgili sorunların azalmasına da yardımcı oluyor. Bu yönüyle zengin havuçları ister salatalarda isterseniz pişmiş olarak tüketebilirsiniz. Garnitürlere kattığı lezzeti de unutmamak lazım.

C vitamini ve A vitamini açısından zengin olan tatlı patatesi farklı tariflerle sofralarınıza dahil edebilirsiniz. Garnitür, sağlıklı bir fırın atıştırmalığı ya da haşlayarak tüketebilirsiniz.

LİF AÇISINDAN ZENGİN

Yaz aylarının sevilen lezzetlerinden kavun da A vitamini yüksek besinlerin başında geliyor. Beta karoten deposu olan meyve, aynı zamanda sodyum, potasyum, magnezyum, demir bakımından da bir hayli zengin.

Omletler, çorbalar, salatalar ve smoothiler… Hepsi ıspanak sayesinde hem daha lezzetli hem de daha besleyici hale gelebilir. Yeşil yapraklı tüm sebzeler gibi aynı zamanda sıkı bir C vitamini deposu olan ıspanak, sağlıklı pek çok lezzetle birlikte değerlendirelebilir