Uzmanlar Koronavirüs (Covid-19) ile mücadelede maske ve mesafe kuralının üstünde sık sık dururken ne yazık ki kısıtlamalar gelmedikçe virüsün eksiksiz olarak önüne geçilemiyor. Bu akşam 21.00'dan sonra Türkiye'de de tüm yurdu kapsayan kısıtlamalar başladı.

SAAT 21.00'DA BAŞLADI

Son dakika habere göre hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması bugün akşam saat 21.00'de başladı. Cumartesi ve pazar günü uygulaması yapılacak yasak sırasında market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında açık olacak. Gazete bayileri de satış yapacak. İşte bilmeniz gerekli olanler...

65 yaş üstü ve de 20 yaş altı kişiler toplu taşımayı kullanamayacaklar. AVM'ler ile semt pazarlarına HES kodu ile giriş yapılabilecek.

kısıtlama başladı

Koronavirüs (Covid-19) salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından yaşattığı olduğu riski yönetme, sosyal yalıtım temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma maksadı ile, içinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve de mesafe kurallarının beraberinde hayatın her alanına yönelik uyulması gerekli olan kurallar ve önlemler;

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda, Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda belirlenerek uygulamaya geçirilmektedir. Gelinen aşamanın son zamanlarda Koronavirüs salgınının yayılımında tüm Dünya'da ve özellikle Avrupa'da hızlı bir artış yaşandığı ve de Türkiye'de de vaka ve hasta sayılarında yükseliş görüldüğü kamuoyunun malumudur. Bu amaçla 30.11.2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda;

Yeni bir karar alınıncaya dek Türkiye genelinde hafta sonları; Cuma günleri saat 21.00'de başlayarak, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak oalan Pazartesi günleri saat 05.00'de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulaması yapılacak.

LOKANTALARDA PAKET SERVİS

65 yaş ve üzeri için 20 yaş altındakiler hariç, mecburi ihtiyaçlarını karşılayabilecekler için, araç kullanmamak şartıyla, ikâmetlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçiler ve de fırına gidip gelebilecek.

kısıtlamada kimler çıkabilir

Bayilerden gazetelerini alabilecek. Lokanta ve restoranlar, 10.00-20.00 saatleri arasında yalnızca paket servis biçiminde hizmet verebilecek.

SEYAHAT TOPLU ULAŞIMLA

Şehirlerarası seyahatlerin ise ancak toplu ulaşım araçları (uçak, otobüs, tren, gemi) ile yapılabilecek. Özel araçla şehirler arası seyahat, izne tabi olacak.

Farklı mazereti bulunan kişiler toplu ulaşım araçları ile ya da İçişleri Bakanlığı'na ait e-Başvuru ve ALO 199 sistemleri üstünden veya valilik-kaymakamlıklara direk olarak müracaat yolu ile izin almak kaydıyla özel araçları ile seyahat edebilecek.

İşiyle ilgili nedenini belgeleyen toplu ulaşım araçlarının görevlileriyle şehirler arası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon koduyla ibraz eden kişiler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak. Ganyan, İddia ve de Milli Piyango bayilerinde içeriye müşteri kabul etmeksizin yalnızca kupon-ganyan yatırma işlemi yapılacak.

KİMLER DIŞARI ÇIKABİLECEK?

Gazete, dergi, radyo ve de televizyon kuruluşları, gazete basım matbaaları, bu yerlerde çalışanlar ile gazete dağıtıcıları. Otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi 'özel gereksinimi' olanlar ile bunların veli vasi ya da refakatçileri.

Mahkeme kararı içerisinde çocukları ile şahsi münasebet tesis edecekler (mahkeme kararını ibraz etmeleri şartıyla).

Seyircisiz oynanabilecek uzman spor müsabakalarındaki sporcular, yönetici ve bu müsabakalardaki bir diğer görevliler. İnşaat alanında bulunan şantiyede konaklayarak yapımı devam etmekte olan büyük inşaatlarda çalışanlar.

Tedavi olduğu hastaneden taburcu olan kişiler, doktor raporu ile sevk olan ve-ya da daha öncesinden alınmış doktor randevusu-kontrolü olanlar.

Mahkeme kararı kısıtlama sonrası

Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olanlar (en fazla 4 kişi).

Bulunduğu şehire son 5 gün içinde gelen ve ikâmet ettiği yerleşim yerlerine dönmek isteyenler için (5 gün içerisinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler).

İbadethanelerdeki din görevlileri, cemevlerinde görevli olanlar. Hayvan barınakları ile, hayvan çiftlikleri ve de hayvan bakım merkezleri ile bu yerlerin görevlileri, gönüllü çalışanları.

Hayvan Besleme Grubu üyeleri ile sokak hayvanlarını besleyecek olanlar, ikametinin önü ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvanlarının mecburi ihtiyacını karşılamak üzere dışarı çıkanlar.