Cumhuriyet tarihinde görülmüş en çok kapsamlı borç ve af yasalarından biri olarak kayıtlara geçecek olan düzenleme kapsamında pek çok kalem borç yer alıyor. Ancak yasa yalnızca iki kalem borcu kapsamıyor. Peki hangi borçlar vergi ve ceza affından yararlanacak? Borç yapılandırmasına kimler başvurabilecek? Başvurular nereye veya kime yapılacak? İşte Resmi Gazete'de yayımlanan vergi affı düzenlemesine ilişkin detaylar...

VERGİ AFFI BAŞVURULARI BAŞLADI

Vergi borçlarının yapılandırılması için başvuru sürecinin başladığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından duyuruldu. Başkanlık tarafından yapılan açıklamada, başvuruların 31 Aralık 2020 tarihine kadar devam edeceği belirtildi.

Yurt dışı ve yurt içi birtakım varlıkların 30 Haziran 2020 tarihine kadar milli ekonomiye kazandırılması halinde inceleme yapılmayacağı ve vergi alınmayacağı da açıklamaların arasında yer aldı. İşte vergi barışı düzenlemesindeki ayrıntılar...

BAŞVURU İÇİN SON TARİH 31 ARALIK 2020

Milyon vatandaşın beklediği; prim, öğrenim kredisi, emlak, trafik cezası, taşıt vergisi gibi pek çok kalemde yer alan borçların yapılandırılması için başvurular başladı.

Vatandaşların borçlarını faizsiz olarak ödemesine imkan sunan vergi affı düzenlemesine başvuru yapması için son tarih 31 Aralık 2020 olarak belirlendi.

Belirlenen tarihe kadar başvuru yapan vatandaşların borcunu peşin ödemesi halinde gecikme faizi ve enflasyon farkının da yüzde 90 oranında silineceği açıklandı.

HANGİ TARİHTEN ÖNCEKİ BORÇLAR KAPSAM İÇİNDE?

Yapılandırma kapsamına 31 Ağustos 2020 tarihinden önce kayıtlara geçen borçlar girecek. Borçlarını yapılandırmak isteyen vatandaşlar 31 Aralık 2020 den önce ilgili kurumlara başvuru yapacak.

Yapılandırmanın kapsamına giren borçlar:

KDV, MTV, ÖTV, gelir, kurumlar,  günlük vergileri, çevre temizlik vergileri, emlak, ceza ve gecikme faizleri, köprü ve trafik cezaları, prim borçları, öğrenim kredisi borcu, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borcu, kamunun kira alacakları, orman köylülerinin kredileri ve TOBB-TESK-Barolar Birliği aidatları da borç yapılandırması içinde yer alıyor.

En fazla kaç taksit yapılabilir?

Vatandaşlara taksitli ödeme şansı da sunuluyor. Bu bağlamda isteyen vatandaşa 6, 9,12 veya 18 taksitle ödeme yapabilecek. Taksit sayısı yükseldikçe ödenmesi gereken rakamların da artış gösterecek. Belediyelere ait borçlarda genel bütçe vergi gelirleri payından kesilerek 120 eşit taksitle alınacak.

BAĞKUR BORÇLARI YAPILANDIRILABİLECEK Mİ?

31 Ekim 2020 tarihinden itibaren prim borcu olan Bağ-Kur'lu vatandaşlar vergül söz konusu borçları iki ay içerisinde ödemez varsa veya yapılandırma sürecine sokmaz ise, söz konusu prim borçları silinecek fakat vatandaşların sigortalılıkları da durdurulacak.