Dünyanın merakla beklediği kalkışın fotoğraflarını haber ajansları servis etti; heyecan dorukta! ABD'li roket ve uzay mekiği üreticisi SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) 4 astronotu taşıyan Crew Dragon mekiğini uzaya yolladı.


ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) astronotları Megan McArthur, Shane Kimbrough, Avrupa Uzay Ajansından (ESA) Thomas Pesquet ve Japonya Uzay Araştırma Ajansından (JAXA) Akihiko Hoshide'yi taşıyan mekik, Falcon 9 roketiyle Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezinden uzaya gönderildi.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) 4 astronotu, Launch Complex 39A'dan SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılan Crew Dragon uzay aracında altı aylık bir bilim görevi amacıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru yola koyuldu.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) ve ünlü girişimci Elon Musk'ın sahibi bulunduğu SpaceX görevi amacıyla nefesler tutuldu. NASA ve SpaceX dört astronotu Crew-2 görevi çerçevesinde uzaya fırlatıldı. İkisi ABD'li diğerleri Fransız ve Japon olan astronotlar, Falcon 9 roketinde bulunan Dragon kapsülüyle ISS’e hareket etti.

"Crew-2" adı verdiği görev, SpaceX'in NASA'nın Ticari Mürettebat Programı çerçevesinde gerçekleştirdiği, biri test uçuşu olmak üzere üçüncü personel taşıma görevi oldu.

SpaceX daha evvel Crew Dragon mekiği ile ISS'ye "Demo-1" adı verdiği bir insansız test uçuşunu gerçekleştirmiş, sonrasında Mayıs 2020'de "Demo-2" adı verdiği insanlı test uçuşu ile iki astronotu istasyona taşımıştı.

Şirketin "Crew-1" adını verilen görev çerçevesinde, Kasım 2020'de 4 kişilik astronot ekibini ISS'ye ulaştırmıştı.

"Crew-1 görevi", NASA'nın Space Shuttle programını 2011'de sonlandırmasından sonra ABD'den uzaya yapılan ilk insanlı sefer olmuştu.

NASA'nın personel mekiği üretmeyi durdurması sebebiyle ISS'de görevli astronot ve kozmonotlar, bundan evvel Rus yapımı "Soyuz" mekikleriyle taşınıyordu.

ISS'DE 6 KİŞİLİK MÜRETTEBAT DÖNÜŞÜMLÜ GÖREV YAPIYOR

NASA, ESA, JAXA, Rusya Federal Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansının ortak projesi ISS'de farklı ülkelerden 6 kişilik mürettebat dönüşümlü görev yapıyor.

NASA'nın "Ticari İkmal Hizmetleri" programı çerçevesinde, Amerikan firmaları Northrop Grumman "Cygnus", SpaceX ise "Dragon" adlı kargo mekikleri ile ISS'ye ikmal malzemeleri taşıyor.

"Ticari Mürettebat Geliştirme Programı" çerçevesinde ISS'ye personel taşımak üzere ABD'li Boeing şirketi de "CST-100 Starliner" uzay mekikleriyle test uçuşları yapıyor.