Dağlık Karabağ'daki 44 günlük savaşın galibi olan Azerbaycan, Ermenistan'ın 28 yıl boyunca işgal ettiği Laçin iline kavuştu. Azerbaycan ordusu, yıllar sonra ilk defa Laçin'e giriş yaptı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; Rusya'nın arabuluculuğuyla Azerbaycan ve Ermenistan ülkeleri arasında imzalanan anlaşma gereğince Azerbaycan ordusu, Laçin iline giriş yaptı. Hatırlanacağı üzere 27 Eylül 2020 tarihinde Dağlık Karabağ savaşı başlamış, 44 gün sonra Rusya arabuluculuğunda iki ülke arasında ateşkes anlaşması imzalanmıştı.

LAÇİN KORİDORUNUN STRETEJİK ÖNEMİ

Laçin ili, Ermenistan'ın sınırında bulunuyor ve Dağlık Karabağ ile Ermenistan'ın arasındaki tek yol olarak kayıtlara geçiyor. Bu sebeple, "Laçin koridoru" adını taşıyor. Yol stratejik anlamda büyük öneme sahip olduğundan ötürü 1990'lı yıllarda Ermeni güçlerinin hedef aldığı ilk yerlerden biri olmuş, 18 Mayıs 1992 tarihinde de işgal edilmişti. 28 yıldır Ermenistan işgali altında bulunuyordu.

AZERBAYCAN, KARABAĞ'A KAVUŞTU

27 Eylül 2020 tarihinde Azerbaycan'da seferberlik ilan edildi. Azerbaycan ordusu, Dağlık Karabağ'da ilerleyerek 5 kent merkezini, 4 kasabayı ve 286 köyü Ermenistan'ın işgalinden arındırmayı başarınca Ermenistan'ın yenilgiyi kabullenmekten başka çaresi kalmadı. Böylelikle Rusya arabuluculuğunda bir ateşkes anlaşması imzalandı. Anlaşma gereğinde Ağdam, Kalbecer ve Laçin illerinin boşaltılacağına ilişkin taahhüt verildi.

Ermenistan ordusu öncelikli olarak 20 Kasım 2020'de Ağdam'dan çekildi. 25 Kasım 2020'de ise Kelbecer'i terk etti. Böylece Azerbaycan, haklı mücadelesini kazanarak 30 yıllık Karabağ hasretine son vermiş oldu. Azerbaycan halkı, ellerine Türk ve Azerbaycan bayraklarını alarak sokağa döküldü, doyasıya kutlama yaptı.