Bugün Sarıkamış Harekatı'nın yıldönümü olması sebebiyle vatandaşlar Sarıkamış'ta neler yaşandığını araştırmaya başladı. Toprakları kurtarmak adına canını ortaya koyan askerlerimiz, bugün Türkiye'nin dört bir yanında anıldı. Peki Sarıkamış Harekatı'nda neler oldu?

SARIKAMIŞ HAREKATI'NDA NELER OLDU?

1. Dünya Savaşı esnasında, 22 Aralık 1914 ve 6 Ocak 1015 tarihleri arasında, Osmanlı imparatorlukları arasında Sarıkamış bölgesi ve çevresinde gerçekleşen savaşlarda yapılan askeri taktik hataları sebebiyle çok büyük bir hüsranla sonuçlanan bir askeri girişim olan Sarıkamış Harekâtı'nda, Başkumandan vekili Enver Paşa; Rus ordusunu Allahuekber dağlarını geçip vurarak Kars ilini tekrardan Türkiye topraklarına katmak istemişti.

Allahuekber dağlarının bazı yerlerinde bulunan 2-3 bin rakımlı geçitlerde, sıcaklık -30 dereceye kadar iniyordu. Büyük bölümü çölden gelen askerlerden oluşan Türk ordusunun üstünde, bu korkunç hava şartlarında yazlık üniformalar bulunuyordu.

Kurmay Subay Şerif Bey, "Sarıkamış" adını verdiği kitapta, dondurucu soğuğun altında kalan askerlerin durumunu şu şekilde anlatıyor:

Yolun kenarında kar yığınlarının içinde çömelmiş bir asker kolları ile bir yığın karı kucaklıyor, tir tir titriyor, feryat ederek dişleri ile karı kemiriyordu. Askeri kaldırıp yola sevk etmek istedim ama beni hiç görmedi. Çıldırmış haldeydi. Şu lanetli buzulların içinde belki 10 binden fazla kişiyi bir günde kar yığınlarının altında bırakıp ilerledik.

Rus Kafkas Ordusu Kurmay Başkan Vekili Dük Aleksandroviç Pietroviç ise Sarıkamış'ta şahit olduklarına şu şekilde değiniyor:

9 kahraman asker ilk sırada diz çökmüş, tetiğe asılmak üzere nişan almışlar ama tetiği çekememişler. İkinci sırada ise cephane taşıyanlar yer alıyor. Sandıkları öyle bir avuçlamışlar ki hırslarını kâinattan çıkarmak istiyor gibi duruyorlar. Öyle kaskatılar. Ve sağ baş sırada Binbaşı Nihat duruyor, başı açık, dimdik ayakta, saçları bembeyaz ve gözleri karşıya bakıyor. Allahuekber dağlarında bulunan son Türk müfrezesini teslim alamamıştım. Onlar bizden çok önce Allah'a teslim olmuşlardı.

OSMANLI ORDUSU'NDA 78 BİN ASKER ŞEHİT OLDU

Dondurucu soğuğa sahip Allahuekber dağlarında 37 bin şehit verildi ve Sarıkamış kuşatma altına alındı. Kuşatma, açlık ve aşırı soğuk sebebiyle 5 Ocak 1915 tarihinde hedef ele geçirilmeden önce sona erdi.

Osmanlı ordusuna mensup tam 60 bin asker donarak şehit oldu. Sarıkamış Harekatı'nda Osmanlı ordusu toplamda 78 bin askeri şehit verdi. Rus ordusu ise söz konusu savaşlarda 32 bin askerini gömdü.