Yüzde 40 ve 50 aralığında bir zam yapılması bekleniyor. Peki asgari ücret 2024 yılında ne kadar olacak? Tek tek hesaplandı! İşte olası senaryolar ve son dakika haberinin detayları...

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammı için görüşmeler başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını gelecek hafta gerçekleştirecek.

Yeni yılda asgari ücretin yüzde 40-50 arasında zamla 15 bin 962 ile 17 bin 103 lira arasında olması bekleniyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan liderliğinde Bakanlıkta gerçekleştirecek.

Türkİş, her yıl olduğu gibi toplantı öncesi Başkanlar Kurulu'nu toplayarak asgari ücret stratejisini belirleyecek.

Geçen yıl, "açlık sınırı kırmızı çizgimiz" diyerek masaya oturan Türk-İş, gıda enflasyonun dikkate alınmasını istiyor.

Türk-İş'in kasım ayı açlık yoksulluk araştırmasına göre açlık sınırı 14 bin 25 lira, yoksulluk sınırı da 45 bin 686 lira olarak hesaplandı.

Bu yıl asgari ücrete yüzde 114 zam yapılırken gözler işçi ve işveren tarafının masaya getireceği önerilere çevrildi.

Temmuz ayında yüzde 34 zamla net 11 bin 402 liraya çıkan asgari ücrette memur maaş artışı baz alındığında yüzde 50 artışla net tutar 17 bin 103 liraya yükselecek.

Komisyon toplantılarında, satın alma gücü paritesi ele alındığı için enflasyon oranındaki artış asgari ücrete yapılacak zamda da belirleyici oluyor.

Merkez Bankası'nın yüzde 65 yılsonu enflasyon tahminine göre altı aylık enflasyonun yüzde 38'e yakın olması öngörülüyor.

Asgari ücrete 6 aylık enflasyona göre artış yapılırsa net 15 bin 962 lira olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın "Komisyon'da tercihiniz asgari ücretliyi enflasyona ezdirmeyecek bir kararın çıkması yönünde olacak" sözleri de enflasyonun altında bir artış yapılmayacağına işaret ediyor.

Asgari ücret zammı çalışma ve sosyal güvenlikte birçok ödeme kalemini de beraberinde yükseltiyor.


SGK Uzmanı Özgür Kaya, asgari ücret hesabını tahta önünde yaptı ve 'en yüksek beklentisi' olduğunu söylediği rakamı açıkladı.

Asgari ücret için zam maratonu başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret için ilk toplantıyı 1 Aralık'ta yapacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kabine toplantısının ardından asgari ücret zammına ilişkin yaptığı açıklamada “Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz” demişti.

Bu açıklamalar sonrası asgari ücrette zam hesapları yeniden yapılırken, SGK Uzmanı Özgür Kaya, en yüksek beklentisinin yüzde 50 artış yönünde olduğunu belirterek, hesapladığı net asgari ücret rakamını paylaştı.

Kaya'nın açıklamaları şöyle:

Asgari ücret bundan iki yıl öncesine kadar yılda bir kez belirlenmekteydi, iki yıldan bu yana ekonomik gelişmelerden dolayı yılda iki kez belirlendi. Açıklamaya istinaden 2024'te ise bir defa düzenlenecek asgari ücret. 2024 yılı sonuna kadar da aynı şekilde devam edecek.

İşvereni temsilen Türk-İş, hükümet kanadından yetkililer ve 5'er komisyon üyesi olmak üzere 15 üyenin toplanmasıyla komisyon aralık ayının son haftasına kadar belirlenmiş olacak.

Asgari ücret belirlenirken bir önceki yıl ve gireceğimiz yeni yılda enflasyon dikkate alınır. Bu rakam Türk-İş tarafından teklif edilecek. Hükümet hakem rolü üstleniyor. Pazarlı işçi ve işveren arasında oluyor.

2024 yılı enflasyon hedefi yüzde 45-50 bandında. Bir önceki yılda yüzde 68 olduğuna göre yüzde 50 seviyesi ihtimali var. 4 senaryomuz var.

Brüt senaryoda, 17 bin 438 lira yüzde 30 olursa, yüzde 40 olursa 18 bin 780, yüzde 50 olursa 20 bin 121 lira.

Net olarak bu rakamlar yüzde 30 artışta, 14 bin 822 lira. Yüzde 40 artış olursa 15 bin 962 lira. Yüzde 50 artış olursa net asgari ücret 17 bin 103 lira olacak. Beklentimizin en fazla olduğu yüzde 50 rakamı.

Hükümet yüzde 55 yaparsa işçinin cebine 17 bin 673 lira girecek.

 

Kaynak: Sabah