Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan indirim ve destek paketi bugün yürürlüğe girdi. Hükümet, 2021 yılından önce milyonlarca işveren, çalışan ve esnafı rahatlatacak yeni kararlar aldı.

YENİ YILDA BÜYÜK RAHATLIK SAĞLAYACAK PAKET

Bu doğrultuda, yeni tip koronavirüs salgınından etkilenen pek çok hizmet kolunda uygulanan KDV indirimi önümüzdeki 5 ay boyunca devam edecek. Yüzde 10 olarak işyeri stopaj üzerinden alınan gelir vergisindeki indirim devam edecek. Sinema biletlerinden kesilen eğlence vergisi sıfırlanacak.

İşte yeni yıldaki indirim, destek ve hibe detayları;

Türkiye'deki yaklaşık 2.5 milyon esnafa rahatlık sağlayacak 1000 TL'lik hibe ve kira desteğinin detayları ortaya çıktı. Buna göre, kısa çalışma başvurusu süresinde uzatma yapıldı. 31 Aralık öncesinde başvuruda bulunmayan işyerleri de bu kapsama alındı. Turizm tesislerindeki borç ödemeleri ertelendi.

Kısa çalışma ödeneği için son başvuru tarihi 31 Aralık 2024 31 Ocak 2021 tarihine kadar çekildi. 31 Aralık 2020 tarihinden önce başvuru yapmayan işyerlerinin de başvuru yapabilmesine olanak tanındı.

ESNAFLARA  HİBE VE KİRA YARDIMI BAŞLIYOR

2.5 milyon esnafa hibe ve kira yardımı başlayacak. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan program çerçevesinde esnafa destek verilecek. Hibe desteği 1000 TL şeklinde 3 ay ödenecek. Ek olarak destekten faydalanan vatandaşlardan işletmesi kirada olanlara veya büyük şehirlerde faaliyet gösterenlere 3 ay boyunca ödenecek şekilde 750 TL, diğer illerdeki esnafları ise ayda 500 TL kira desteği sağlanacak.

TL CİNSİNDEN HESAPLARDAKİ STOPAJ ORANI VADESİ DÜŞTÜ

Eylül sonundan itibaren vadesi yenilenen veya yeni açılan TL cinsinden hesaplar için geçerli olacak şekilde mevduatlar için uygulanan stopaj oranının vadeleri baz alınarak yüzde 15 yerine 5 olarak, yüzde 12 yerine 3 olarak ve yüzde 10 yerine 0 olarak gerçekleşen uygulama 31 Mart 2021 tarihine kadar sürecek. 

İşyeri kira stopajlarından alınan gelir vergisi yüzde 20'den 10'a düşürülmüştü. Söz konusu uygulama 31 Mayıs 2021 tarihine kadar sürecek. İşyerlerindeki kiralama hizmetlerinde 18'den 8'e kadar çekilen KDV oranı, aksi bir karar olmadığı müddetçe aynı gün sonuna kadar sürecek. Belirlenen iş kollarında ve sektörde tanımlı olan mal ve hizmetlerin sunulmasında geçerli olan yüzde 8 KDV oranı, önümüzdeki 5 ay daha aynı orandan uygulanacak.

YÜZDE 10'LUK EĞLENCE VERGİSİ SİLİNDİ

Sinema biletlerinden alınan yüzde 10 oranındaki eğlence vergisi oranı, 31 Mayıs 2021 tarihine kadar sıfırlandı. Kongre, fuar, lunapark, konser, işyeri kiralama hizmeti, nikah salonu, kuaför, beraber, halı, terzilik gibi pek çok sektörün yer aldığı küçük esnaf faaliyetlerinde yüzde 18'den 8'e düşürülen KDV indirimleri yine Mayıs 2021'e kadar devam edecek.

Gümrük ve Kovid-19 aşılarındaki vergiler

Ticaret Bakanlığı, pirinç ve çeltik de yüzde 45 ve yüzde 34 olarak alınan gümrük vergilerini 30 Nisan 2021'e kadar sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 15 olarak alacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından onay verilen koronavirüs aşıları 31 Aralık 2021'e kadar olan teslim süresince KDV oranının yüze bir olarak ve yenilenmesine karar verildi.


Haber düzenleme: Ecem Köksal