Amerikalı bilim insanlarına göre küresel çapta görülen hava dalgası El Nino yerini süper el ninoya bırakacak.

yeniakit.com'un haberine göre, Okyanus sularının ısınmasıyla çeşitli hava olaylarına neden olan el nino, temmuz ayında başladı. Şimdi ise Amerikalı bilim insanlarına göre ‘süper el nino’ dünya’yı etkisi altına alacak ve Dünya’nın farklı yerlerinde beklenmedik hava olayları yaşanacak. Süper el nino sonucu mahsul kıtlığı ile gıda fiyatlarında yükselmenin yaşanacağı tahmin ediliyor.

Süper el nino sonucu mahsul kıtlığı ile gıda fiyatlarında yükselmenin yaşanacağı tahmin ediliyor.

Küresel hava değişimleri sonra artık gıda daha önemli hale geldi.

Bu yüzden tarım ve ekili alanlar artık hayati derecede.

Petrol zengini olan ülke Kolombiya bu anlamda görülmemiş bir adıma imza attı.

Kolombiya'da hükümet, silahlı gruplar tarafından topraklarını terk etmeye zorlanan çiftçilere dağıtılmak üzere 4,25 milyar dolar değerinde arazi satın alacağını açıkladı.

Aile başına 10 hektar

Ulusal Toprak Ajansı Başkanı Gerardo Vega, “Aile başına 10 hektar vereceğiz ve yaklaşık 150 bin aile faydalanacak” dedi.

Vega, yaklaşık 100 bin hektarın dağıtıldığını ve satın alma sürecinin hızlandırılacağını kaydetti.

Hükümet bu adımla tarımsal üretimi arttırmayı, FARC ve diğer gerilla örgütleriyle barış çabalarını desteklemeyi amaçlıyor.

Türkiye de bu konuda önemli adımlar atıyor

Türkiye de bu anlamda önemli adımlar atıyor.Türkiye geneli 81 ilde 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğünde 1.5 milyon hektarlık tarım arazisinin atıl durumda olduğu ve ekilip biçilemediği belirlendi.

Yapılan hesaplamalara göre bu alanın yeniden üretime kazandırılması ile ekonomiye yıllık 14 milyar TL katkı sağlanacak ve vatandaşın pahalıya ürün yemesinin de önüne geçilecek.

Tarım Bakanlığı, 5 Nisan 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan "Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" çerçevesinde sözleşmeli üretimi özendirmek için atıl durumda bulunan tarım arazilerinin mülkiyet hakkının özüne dokunmaksızın üretime kazandırılmasını kararlaştırdı.

Yeni düzenlemeye göre Bakanlık, Hazine arazileri hariç mülkiyeti kişilere ait olup hisselilik, mülkiyet ihtilafı, parçalılık, tarımsal faaliyete son verilmesi, göç veya başka bir sebeple üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılmasını amaçladı. Düzenleme kapsamında kiralama, öncelikli olarak kiraya verilecek arazinin bulunduğu yerleşim yerinde ikamet edenlere ya da sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına yapılıyor.

Alt yönetmelik hazırlık çalışmaları devam eden düzenleme kapsamında kiralanacak arazilerin rayiç kira bedelleri ve kiralayanların yetiştirebilecekleri ürün veya ürün grupları Bakanlık il veya ilçe müdürlükleri tarafından mahallinde veya elektronik ortamda ilan edilecek. Öncelikli gruplardan birden fazla istekli çıkması halinde en yüksek teklifi verene kiralama yapılacak.

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kaydı olmayan arazilerin incelenmesi ile oluşacak atıl arazi listeleri sonrasında arazi maliklerine veya hak sahiplerine ulaşılamaması halinde kira bedelleri araziye özgülenerek bir kamu bankası nezdinde açılacak vadeli hesaba yatırılarak nemalandırılacak. Mülkiyeti ihtilaflı arazilerde ihtilafın giderilmesi halinde biriken kira geliri hak sahiplerine dağıtılacak.

Bakanlığın yürüttüğü Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında ise bugüne kadar nadasa bırakılan ya da atıl durumdaki yaklaşık 4,5 milyon dekar alanda tarımsal üretim başladı.

Son 3 yıllık süreçte 505 milyon lira bütçeyle yaklaşık 3,4 milyon dekarda ekim, dikim ve aşılama çalışmaları yapılarak, beklenen hedefe ulaşıldı. Proje kapsamında bu yılın ilkbahar döneminde ise 310 milyon lira bütçeyle 1,1 milyon dekarlık alanda söz konusu faaliyetler gerçekleştirildi. .