ChatGPT üreticisi OpenAI sesli asistan işine girdi. Şirket bir kişinin sesini klonlayabilen yeni teknolojisini sergiledi ancak güvenlik endişeleri nedeniyle henüz halka açık olarak yayınlamayacağını söyledi.
 
Yapay zeka şirketi, bu isim için ticari marka başvurusunda bulunduktan bir hafta sonra Cuma günü yeni Voice Engine teknolojisini tanıttı.
 
Şirket, konuşan bir kişinin sadece 15 saniyelik kaydıyla o kişinin sesini yeniden oluşturabileceğini iddia ediyor. OpenAI, kötüye kullanım tehlikeleri nedeniyle "bu teknolojiyi şu anda yaygın olarak piyasaya sürmemekle birlikte" ilk testçilerle önizleme yapmayı planladığını söylüyor.
 
San Francisco'daki şirketten yapılan açıklamada, "İnsanların seslerine benzeyen konuşmalar üretmenin ciddi riskler taşıdığının farkındayız ve bu riskler özellikle de seçim yılında ön plana çıkıyor" denildi. New Hampshire'da yetkililer, başkanlık ön seçimlerinden hemen önce binlerce seçmene gönderilen ve Başkan Joe Biden'ı taklit eden yapay zeka tarafından oluşturulmuş bir sesin yer aldığı robocall'ları araştırıyor.
 
Halihazırda bir dizi yeni şirket ses klonlama teknolojisi satıyor ve bunların bir kısmı halka ya da eğlence stüdyoları gibi seçkin ticari müşterilere açık. OpenAI, ilk Voice Engine test kullanıcılarının, rızaları olmadan bir kişiyi taklit etmemeyi ve seslerin yapay zeka tarafından üretildiğini açıklamayı kabul ettiklerini söyledi.
 
En çok sohbet robotu ve görüntü oluşturucu DALL-E ile tanınan şirket, video oluşturucu Sora'yı duyururken de benzer bir yaklaşım benimsemiş ancak yaygın olarak yayınlamamıştı.
 
Ancak 19 Mart'ta yapılan bir ticari marka başvurusu OpenAI'nin muhtemelen konuşma tanıma ve dijital ses asistanı işine girmeyi hedeflediğini gösteriyor. Nihayetinde, bu tür bir teknolojinin geliştirilmesi OpenAI'nin Amazon'un Alexa'sı gibi diğer ses ürünleriyle rekabet etmesine yardımcı olabilir.