İstanbul Edebiyat Festivali’nin bu yıl 13’üncüsü düzenleniyor. Sultanbeyli Belediyesi, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi tarafından gerçekleştirilen festivale, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü de destek veriyor. Festivalin bu yılki teması Sezai Karakoç olarak belirlendi. 20 Aralık’ta başlayan festival 26 Aralık’a kadar devam edecek.

 “ÇOK YÖNLÜ BİR İNSANDI”

Festivalin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Sezai Karakoç’un düşünme tarihinde en etkili, önemli, karizmatik insanlardan biri olduğunu ifade etti. Bakan Yardımcısı Demircan, “O çok yönlü bir insandı. Onun şiirleri, felsefesi, düşünceleri her zaman çok güçlüdür. Öte yandan diriliş duygusuyla ve düşüncesiyle bütün dünyaya, insanlığa çözüm önerileri olan çok yönlü bir insan. Dolayısıyla zamanın ruhunu çok iyi içselleştirmiş, anlamış ama bunu edebi tarafıyla, şiirleriyle de aktarabilen güçlü bir şahsiyet olmuştur. Bugün de onun anısına buradayız. O her zaman düşüncelerimize ışık tutacak” dedi.

“DOLU DOLU FESTİVAL”

Festivalle ilgili değerlendirmelerde bulunan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, “13. Edebiyat Festivali kültür dünyamızın önemli etkinliklerinden biridir. Bu sene tema Diriliş Şairimiz merhum üstat Sezai Karakoç olarak belirlendi. Bu yönüyle de festival anlamlı oldu. Üstat Sezai Karakoç’a bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.” şeklinde konuştu. Festival kapsamında katılımcı şair ve yazarların Sultanbeyli’deki okullarda öğrencilerle de bulaşacağını vurgulayan Başkan Keskin, “Festivalimizi anlamlı kılan bir diğer tarafı da yazarlarımızın, şairlerimizin ilçemizde öğrencilerle buluşma gerçekleştirecek olması. Bu yönüyle de kıymetli buluyorum. Edebiyata, sanata, kültüre desteğimizi sürdüreceğiz. Festivalin hayırlı olmasını diliyorum, katılımcılara teşekkür ediyorum.” dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, “13. Edebiyat Festivalimizi bir İstanbul şairi, İstanbul'u en güzel yazan, anlatan yaşayan İstanbul'un ebedi sakini Sezai Karakoç adına düzenledik. İstanbul Edebiyat Festivali her yıl bir güzellikle şehre misafir olmaya devam ediyor. 7 gün boyunca bir edebiyat bayramı yaşatacağız. Her sene mutlaka Sezai Karakoç adına bir etkinlik düzenledik. Aziz üstadımıza hayattayken nasıl vefa gösterdiysek şimdi de onun eserlerini yeni nesillerle buluşturmaya devam edeceğiz. Sezai Karakoç’un eserleri tüm dünyaya yayılmalıdır. Yazarlar Birliği olarak burada üstümüze düşen tüm vazifeyi yerine getireceğiz. Değerli gençler, Sezai Karakoç’u anlamanın yolu onu okumaktan geçer. Sezai Karakoç’u anlamak her şeyi anlamaktır.” dedi.

Sultanbeyli Kaymakamı Kemal Şahin de açılış programında yaptığı konuşmada “Merhum Sezai Karakoç hak ve hakikatten yana olmanın sembol isimlerinden biriydi. İnandığı değerleri şiirlerinde ve yazılarında işledi. Kalemini bu milletin dirilişi için kullandı. Sezai Karakoç makamlara hiç tenezzül etmedi. Merhum Karakoç dünya hayatını bir sürgün olarak görüyordu. 13. İstanbul Edebiyat Festivali onu daha iyi anlamamıza katkı sunacak. Destek veren herkese teşekkür ederim.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Şair Ali Ural da yaptığı konuşmada, “İstanbul Edebiyat Festivali Sezai Karakoç eksenli yapılıyorsa gönderilen konum yerini bulmuş, düşünce hayata aksetmiş demektir. Karakoç’a göre düşünceler uygulanmadığı zaman durgun suyun uğradığı akıbete uğrar, bataklık oluşur. Düşüncede akan bir su gibi toplumun ruhunda ve davranışlarında yeni arayışlar bulursa canlılığını koruyacaktır. İstanbul Edebiyat Festivali 13. yılında bir kez daha sanat ve düşüncenin harmanına davet ediyor aydınlarımızı. Sezai Karakoç’un davetidir aslında bu. Emeği geçenlerden Allah razı olsun, festivalimiz hayırlı olsun. “dedi.

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Eski Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, “Festivali düzenleyen, destek veren herkese teşekkür ediyorum. Geriye dönüp baktığımda Sezai Karakoç’u tanışıklığımın 50 küsür yıl sonraya uzandığını görüyorum. Sezai Karakoç şiirini Mona Roza’ya indirmek, onun üzerinden Sezai Karakoç’u anlamlandırmaya çalışmak Sezai Karakoç’a haksızlık.” diyerek, Karakoç’u Rahmetle yâd ettiğini ifade etti.  Konuşmaların ardından İbrahim Sadri Sezai Karakoç’un şiirlerini seslendirdi.

Ayrıca açılış programında, 13’üncü İstanbul Edebiyat Festivali ödülleri de sahiplerini buldu. ‘Sezai Karakoç’un Düşünce Ufukları’ eseriyle Mehmet Erdoğan, ‘Sabah Yıldızı’ eseriyle Mustafa Kirenci, ‘Dirilişin Yapıtaşları’ eseriyle Dr. Münire Kevser Baş, ‘Çağdaş Mesnevinin Peşinde’ eseriyle Dr. Gökhan Tunç’a düzenlenen törenle ödülleri takdim edildi. Festivalin kalan günlerinde ise Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi- Kızlarağası Medresesi’nde farklı etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca festival kapsamında; yazarlar Sultanbeyli’deki okullarda öğrencilerle buluşacak.