TEKNOLOJİ
07 Mayıs 2024, Salı, 09:00

Google, siber tehditlerle mücadelede yapay zekadan yararlanarak Gemini adlı chatbot'unu istihbarat toplaması için devreye soktu.

Google, siber tehditlerle mücadelede yapay zekanın gücünü kullanarak Gemini adlı chatbot'unu devreye soktu. Bu yeni hizmet, siber güvenlik uzmanlarının tehditlere karşı daha hızlı ve etkili bir şekilde savunma yapmalarına yardımcı olacak.
 
Google Threat Intelligence adını verilen bu yeni hizmet, Google'ın Mandiant ekibi, VirusTotal topluluğu ve şirketin cihazlar ve e-postalar üzerinden topladığı milyarlarca sinyalden oluşan bir veri havuzundan yararlanıyor. Gemini, bu veri havuzunu analiz ederek siber tehditlere dair istihbarat topluyor ve kullanıcılara bu bilgileri sunarak korunmalarına yardımcı oluyor.
 
Google Gemini 1.5 Pro modelini diğer hizmetleriyle entegre ederek tehdit istihbarat toplama süreçlerini büyük ölçüde hızlandırdı. Bu sayede savunma yetenekleri artıyor ve siber tehditleri tanımlama süresi kısalıyor. Gemini, büyük veri setlerini saniyeler içinde analiz edebiliyor ve şüpheli dosyaları daha hızlı inceleyebiliyor.

Gemini 1.5 Pro, kötü amaçlı yazılımları tersine mühendislik yoluyla analiz etmeyi kolaylaştırmak için tasarlanmış. Bu sayede siber güvenlik uzmanları, karmaşık yazılımları daha hızlı çözebiliyor ve zafiyetlerini anlayabiliyor. Google, Gemini 1.5 Pro'nun WannaCry adlı bir fidye yazılımını analiz edip öldürme anahtarını bulmasının sadece 34 saniye sürdüğünü belirtiyor.

Google Gemini Threat Intelligence, bir on yıl boyunca biriktirilmiş tehdit istihbarat raporlarından özel tehdit özetleri üretebiliyor. Bu raporlar, siber güvenlik ekiplerinin tehditleri daha iyi anlamalarına ve bunlara karşı daha etkili savunma stratejileri geliştirmelerine yardımcı oluyor.
 
Google, Gemini Threat Intelligence'ın yanı sıra güvenlik ekiplerinin daha uzmanlaşmış görevleri basitleştiren yanıt kitapçıkları oluşturmasına yardımcı olabilecek bir "Playbook Asistanı" ve güvenlik tehditlerine yanıt vermeye yardımcı olabilecek bir "Soruşturma Asistanı" gibi yeni AI destekli özellikleri de duyurdu.
 
Google Gemini Threat Intelligence'ın siber güvenlik alanında önemli bir dönüm noktası olduğu ve siber tehditlerle mücadelede yeni bir çağ başlattığı düşünülüyor. Bu hizmet, siber güvenlik uzmanlarının işlerini daha kolay hale getirmenin yanı sıra, siber saldırılara karşı daha güçlü bir savunma hattı oluşturmaya yardımcı olacak.