SPOR
01 Mayıs 2024, Çarşamba, 13:26

Premier Lig'de hakemler, VAR kararlarını saha kenarındaki monitörlerden inceledikten sonra, stadyumun PA sistemleri üzerinden taraftarlara açıklayacak.

PGMOL Başkanı Howard Webb, Premier Lig maçlarında hakemlerin VAR kararlarını, saha kenarındaki monitörlerden inceledikten sonra, stadyumun PA sistemleri üzerinden açıklamaya başlayacaklarını teyit etti.

Webb, bu yeni uygulamanın gelecek sezon başlayacağını belirtmişti ve değişikliğin taraftar deneyimini nasıl iyileştireceğini açıkladı.

Örnek olarak, Manchester United ve Burnley arasındaki bir maçta hakem John Brooks'un, penaltı kararını monitör incelemesi sonrası neden değiştirdiğini seyircilere açıklayacağını dile getirdi.

Futbolun kurallarını belirleyen IFAB, bu yeni sistemi deneme sürecinde bir yılı aşkın süre harcadı. Ancak, hakemler ile VAR arasındaki canlı konuşmaların yayınlanmasına izin verilmemesinden dolayı, Premier Lig bu yöntemi kafa karışıklığını azaltmanın bir sonraki en iyi çözümü olarak görüyor.

Webb, Match Officials Mic'd Up programında, Brentford ve Brighton arasındaki golsüz maçta yaşanan bir penaltı olayını tartışırken, yorumcu Michael Owen tarafından stadyum içi bilgilendirmelerin iyileştirilip iyileştirilmediği soruldu.

Webb, "Gelişmeye ihtiyacı var. Bu tür programlarda konuşulanları dinlediğinizde neler olduğunu anlıyorsunuz. Her şey açıkça ortaya çıkıyor." dedi.

Ayrıca, Webb, hakem Andy Madley'in "Lewis Dunk ile konuşacağım ve penaltının neden verilmemesi gerektiğini açıklayacağım. Çünkü ondan önce Yoane Wissa'ya faul yaptı" şeklindeki açıklamasının seyirciler tarafından duyulacağını belirtti.

Webb, "Stadyum içi deneyimi iyileştirmenin yollarını arıyoruz. Kadınlar Dünya Kupası gibi FIFA turnuvalarında görmüş olabileceğiniz şeylerden biri de hakem ekrana çıktıktan sonra yaptığı anonslardır. Biz de buna bakıyoruz." dedi ve şunları ekledi:

"Bunun Premier Lig'de kullanabileceğimiz bir şey olup olmadığı konusunda açık fikirli davranıyoruz. Bu gibi durumlarda hakemin stadyumdaki herkese açıklama yapabilmesi, Dunk Wissa'ya faul yaptığında penaltı itirazından önce gerçekleşen faul nedeniyle neden penaltı vermediğinin gerekçesini açıklayabilmesi gerçekten faydalı olacaktır." dedi.

Bu gelişmelerin yanı sıra, Webb Nottingham Forest'ın Everton'a karşı 2-0'lık mağlubiyeti sırasında bir VAR hatası olduğunu kabul etti.

Bu olay, Forest'ın PGMOL'e VAR olarak görev yapan Stuart Attwell'in Luton taraftarı olduğunu ileri sürmelerine sebep oldu.

Forest, üç penaltı talebinde bulunurken, Webb bu durumlardan sadece birinin, Ashley Young'ın Callum Hudson-Odoi'yi arkadan düşürdüğü pozisyonda Anthony Taylor'ın monitörüne gitmesi gerektiğini savundu.

 

KAYNAK: SÖZCÜ