EKONOMİ
04 Ocak 2021, Pazartesi, 17:24

Aralık ayı enflasyon oranlarıyla beraber kira artış oranı belli oldu. Konut sahipleri ve kiracıları yakından ilgilendiren kira zamları, TEFE TÜFE baz alınarak belirleniyor. Ocak ayı içinde kira protokolü yenileyecek olan vatandaşlar, zamlı kira bedeli ile sözleşmelerini de yenileyecek.

Kiralarda artış oranlarının konut, iş yeri gibi alanları kiraya verenlerin, uygulayacağı en yüksek zam oranlarını belirliyor. Bu bağlamda Ocak ayı kira artış oranı ne kadar oldu?

2021 TÜİK TEFE TÜFE kira artış zammı ne kadar?

Enflasyon oranlarından sonra ocak ayı kira artış oranı gündeme geldi. TÜİK Aralık ayı enflasyon oranlarının açıklamasından sonra Ocak 2021 kira artış oranı belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Ocak ayında uygulaması yapılacak zamlar TÜFE oranlarının açıklaması ile belli oldu. Bilindiği üzere kira artış oranları da artık üst sınır tüketici fiyat endeksi oranlarına göre hesaplanıp bu biçimde kiracıya bildiriliyor. Peki Ocak ayı kira artış oranı zammı ne kadar oldu? 2021 TÜİK TEFE TÜFE kira artış zammı oranı ne kadar?

OCAK AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR OLDU?

Enflasyon rakamlarının açıklanması sonrasında kira artış oranı merak edildi. Ev ve iş yerlerinde uygulaması yapılacak olan bu oranlar Ocak ayı kira artış oranına yansıyacak. Geçen ay kira zammı %12,04 olarak belirlenriken ocak ayına ilişkin verilerde açıklandı...

OCAK AYI KİRA ARTIŞ ORANI 2021

2021 Yılı Ocak ayı kira artış oranı 4 Ocak 2021 Pazartesi günü itibari ile saat 10:00'da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. İşte yeni kira zam oranı

TÜFE'de (2003=100) 2020 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %1,25, bir önceki senenin Aralık ayına göre %14,60, bir önceki senenin aynı ayına göre %14,60 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,28 artış gerçekleşti.

OCAK AYI KİRA HESAPLAMA ÖRNEĞİ


Konut Kirası: 1.000 TL

Kira Artış Oranı: 12.28

Aralık Ayı Kira Zammı Tutarı: 122.80 TL

ENFLASYONA GÖRE KİRA ARTIŞ ORANLARI NASIL HESAPLANIR?

Konut artış oranı ev sahibinizin veya iş yeri sahibinizin uygulayacağı en yüksek zam oranını belirler. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı 'nın hazırlamış olduğu Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) geride bıraktığımız Eylül ayında açıklanmıştı. Bu bağlamda Yeni Ekonomi Paketi'nde kira zamlarının artık tüketici fiyat endeksi oranlarına göre değil, kira artış oranının üst sınır tüketici fiyat endeksi oranlarına göre belirlenmesine karar verilmişti. Konut kira artış oranları da artık üst sınır tüketici fiyat endeksi oranlarına göre hesaplanıp bu biçimde kiracılara bildiriliyor.

2020 ARALIK AYI KİRA HESAPLAMA ÖRNEĞİ


Konut Kirası: 1.000 TL

Kira Artış Oranı: %12,04

Aralık Ayı Kira Zammı Tutarı: 120 TL

Aralık Ayı için Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.120 TL


ENFLASYON NEDİR?

Enflasyon, ürün ve servis fiyatlarındaki artış ve dolayısı ile da satın alma gücündeki azalma oranıdır.

Enflasyon oranı fiyatlar genel düzeyindeki artış oranının hesaplanması yolu ile ölçülür. Bütün mal ve hizmet fiyatlarının ağırlıklı ortalaması alınır ve bu ortalama fiyattaki (fiyatlar genel düzeyindeki/fiyat düzeyindeki) degişimler incelenir. Fiyat düzeyleri, fiyat endeksleri biçiminde hesaplanır.

2021 TÜİK TEFE TÜFE KİRA ARTIŞ ZAMMI ORANI NE KADAR?

Ocak ayı kira artış zammı oranı belli oldu. Güncel veriler yukarda yer almaktadır.