GÜNDEM
25 Nisan 2023, Salı, 14:01

TEKNOFEST 2023'e katılacak olan Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı.

Dünyanın en büyük Türkiye'nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST 2023, 27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında  Atatürk Havalimanı'nda gerçekleşecek. Bayraktar KIZILELMA, AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nin de bulunduğu Tekirdağ'daki Çorlu Hava Meydan Komutanlığı'ndan, Atatürk Havalimanı'na havalandı. 

Çorlu Atatürk Havalimanı'ndan saat 12.32'de uçuşa başlayan Bayraktar KIZILELMA, Atatürk Havalimanı üzerinde iki kez alçak irtifa selamlama geçişi yaptıktan sonra saat 13.09'da başarıyla indi.

Bu uçuş ile Bayraktar KIZILELMA ilk kez test uçuşlarının yapıldığı havalimanından başka bir havaalanına uçarak intikal etti. Bayraktar KIZILELMA'ya uzak kol uçuşunda Bayraktar AKINCI TİHA eşlik etti.

Seri üretim 2024’te başlıyor
Şimdiye kadar iki prototipi başarıyla üretilen ve 27 Nisan-1 Mayıs günleri arasında TEKNOFEST 2023 kapsamında Atatürk Havalimanı’nda vatandaşla buluşacak olan Bayraktar KIZILELMA’nın geliştirme ve üretim faaliyetleri devam ediyor. Milli insansız savaş uçağının 2024 yılında seri üretimine geçilmesi planlanıyor.

Baykar’ın yüzde 100 öz sermayesi ile yola çıktığı Bayraktar KIZILELMA projesi 2021’de başladı. 14 Kasım 2022’de üretim hattından çıkan TC-ÖZB kuyruk numaralı Bayraktar KIZILELMA, Çorlu’da bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’ne intikal etti. Burada yer testlerini süratli bir şekilde başarıyla tamamladıktan sonra 14 Aralık 2022 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bayraktar KIZILELMA 1 yıl gibi rekor bir sürede gökyüzü ile buluştu. 

Geçen hafa 18-20 Nisan günleri boyunca gerçekleştirdiği 4 uçuşla toplamda 8 uçuş gerçekleştirerek önemli bir aşama kat etti. Geçen haftaki uçuşlar kapsamında yüksek hızlarda ilk kez iniş takımları kapalı olarak sistem tanımlama ve manevra testlerini başarıyla tamamladı. Bayraktar KIZILELMA bu testlerde 630 km/saat hıza ulaştı.