DÜNYA
23 Kasım 2020, Pazartesi, 10:46

İsrail basını, İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu'nun Suudi Arabistan'a gizli bir ziyaret gerçekleştirdiğini iddia etti.

İsrail basını gündeme bomba gibi düşecek bir iddia ortaya attı. İddialara göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, gizli bir görüşme gerçekleştirmek üzere Suudi Arabistan'a gitti. Pazar günü sessiz sedasız bir şekilde basından gizli olarak gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin herhangi bir yalanlama da açıklama da gelmedi.

BAE VE İSRAİL İLİŞKİLERİ NORMALLEŞTİRİLMİŞTİ

İsrail, başka bir Arap ülkesi olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ilişkilerin normalleşmesi hususunda görüşmeler başlatmış, görüşmelerin ardından bir anlaşma imzalanmıştı. Bu bağlamda Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail arasındaki barış antlaşması konumunda olan, tam diplomatik ilişkiye zemin hazırlayan İbrahim Anlaşması onaylanmıştı.

BAE Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, Bakanlar Kurulu'nda toplanarak bu anlaşmayı onaylamıştı.

ABD normalleşmeyi iyi karşılamıştı

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail arasında gerçekleşen bu anlaşmaya ilişkin olumlu yönde açıklamalar yapmıştı. ABD, iki ülke arasındaki anlaşmayı büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını duyurmuştu.

Taht karşılığında normalleşme

Anlaşma sonrasında Uzmanlar gözünü Suudi Arabistan'a çevirmişti. Uzmanlara göre, çok büyük bir güce sahip olan Veliaht Prens Selman'ın İsrail'le normalleşmeye taht karşılığında sıcak baktığı belirtilmişti.