GÜNDEM
05 Eylül 2020, Cumartesi, 15:36

Doğu Akdeniz'de nasıl bir çözüm gerçekleştirileceğine dair sorular gündemdeyken Yunanistan masaya gelmekten neden kaçınıyor? Fransa, neden Yunanistan'ı Türkiye'nin üzerine salıyor?

Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, canlı yayında yaptığı açıklamalarda Fransa ve Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'deki korsanlık faaliyetlerine teşebbüs etmeye çalışması durumunda yaşanabilecek senaryolar üzerinde değerlendirmelerde bulundu.

'COĞRAFYADA ANA AKTÖR ÜLKE TÜRKİYE'

Coşkun Başbuğ, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

"Doğu Akdeniz dünyanın gündemi haline gelmiş bir konu. Doğu Akdeniz'de hem askeri hem diplomatik siyasi anlamda yürütülen çok ciddi faaliyet var. Bu faaliyetlerin merkez noktası da Türkiye. Çünkü hem Afrika'da Libya coğrafyasında hem de Kıbrıs bölgesinde ana aktör ülke Türkiye."

'TÜRKİYE OYNANAN OYUNLARI BOZUYOR, BUNU TÜM DÜNYA GÖRDÜ'

"Oyunu kuran ve kurulmuş oyunları da bozan bir ülke görüntüsü var Türkiye'de. ve dünya bunu kabul etmiş durumda. Yani Türkiye'nin içinde olmadığı, Türkiye'yi dışa sayan hiçbir hareketin devamı ve gelişimi olamaz. Bunu artık bütün dünya kabul etti."

'YUNANİSTAN MASADAN KAÇIYOR'

Türkiye'nin hem askeri hem siyasi anlamda gövde gösterisi yaptığını ve masaya çağırılmasına karşılık, 'Varım' tepkisi verdiğini belirtti.

Yunanistan ve Fransa'nın bütün diplomatik atakların ayaklar altına alındığı bir sürece girilmesine sebep olduğunu, bu nedenle NATO'nun araya girmek durumunda kaldığını söyleyen Başbuğ:

"Yine iki NATO ülkesi bir diğer NATO üyesi ülkeye karşı ortak işbirliği ve sinsi planlar peşindeler. İşte bu NATO'nun bana göre sonu olacak bir hareket ve bu tehdidi gören NATO devreye girmek zorunda kaldı. Türkiye, her zaman olduğu gibi ilk önceliğini masa başı çözmden yana olduğunu göstererek NATO'ya anında olumlu cevap verdi ve masada yerini aldı. Ama Yunanistan'dan aynı tablo görülmedi. Yunanistan başta olumlu gibi yaklaşsa da masadan kaçan ülke konumunda." ifadelerini kullandı.

'NEDEN MASADAN KAÇIYORLAR?'

Yunanistan'ın hiçbir şey elde edemeyeceğini bildiğinden ötürü masaya oturmadığına dikkat çeken Başbuğ, "Elde mevcut yasalar, sözleşmeler, emsal kararlar gibi konular masaya yatırılacak. Türkiye zaten başından beri bu tezlerini bahsettiğimiz zemine oturtan bir ülke. Biz 1982 Deniz Hukuk Sözleşmesi'ne usulen ve diğer sıralı bütün ikili anlaşmalara harfiyen uyan bir ülkeyiz. Karşıda ise bunun zerresini göremiyoruz. Yunanistan'ın masadan kaçma sebebi bu. Yunanistan masada hukuk anlamında tamamen haksız olduğunu biliyor. ve masada kaybedeceğini öngörüyor. Masadan bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum. Çünkü Yunanistan ile sorunlarımız ciddi anlamda büyüdü." dedi.