EKONOMİ
18 Ocak 2021, Pazartesi, 11:40

40 milyon metreküp su haznesine sahip olacak ve buharlaşmayı önleyerek olan 25 yeraltı barajı açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kuraklık eylem planı dahilinde 25 yeraltı Barajı'nın açılışını yapacak. Konuyla ilgili "Hem etkili hem de tasarruflu su yönetimine ihtiyacımız var" diyen Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 40 milyon metreküp su haznesine sahip olacak ve buharlaşmayı önleyecek 25 yeraltı barajının açılışını yapaağını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta kabine toplantısından sonra yeraltı barajlarından bahsettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanımızla Diyarbakır'daki Silvan Barajı'nın beton gövde dökümünün bitmesi ve diğer sulama projelerinin açılışını 23'ünde yapacağız. Programına göre 25 yeraltı barajının açılışını da yapmayı planlıyoruz. Yeraltı barajları İzmir, Uşak, Kütahya, Trakya bölgesinde olup Türkiye genelinde de olacak"

30 MİLYARLIK PROJE TAMAMLANDI


Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte 30 milyarlık projenin bittiğini belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Bakan Pakdemirli sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunları peyderpey açıyoruz. Açma hızımız işletmeye alma hızımızdan çok daha düşük" dedi. Kuraklıkla mücadele kapsamında 2023'e kadar 150 yeraltı barajı inşa edileceğini anımsatan Bakan Pakdemirli, "Örneğin; Burdur Gölü'nde yağışın dört katı kadar bulaşma var. Gelen su kaynakları kesilse Burdur Gölü diye bir şey kalmaz. Yeraltı barajları özellikle böyle kuraklık günlerinde büyük önem taşıyor. Yeraltı barajları hükümet sisteminin en önemli projelerinden biri, 25 tanesi şuanda hazır. Cumhurbaşkanımızın programına göre açılışını yapmak istiyoruz. Bu barajlar İzmir'de, Uşak'ta, Kütahya'da, Trakya bölgesinde var. Bu barajlar Türkiye genelinde olacak"

SULAMA BÜTÇESİ 2.5 KAT ARTTI

Bu yıl sulama bütçesinde 2.5 kat bir artış yapıldığını belirten Bekir Pakdemirli, sözlerine şöyle devam etti:

"Geçen yılki yağışlar normal yağışın yüzde 30 gerisindeydi. Normal bir yıla göre yüzde 50 daha geriden geliyoruz. Bitkisel üretimin en az etkilenmesi için gayret göstereceğiz" dedi. Bakan Pakdemirli bu yıl çiftçilere 24 milyar lira tarımsal destekleme ödemesi yapılacağını ifade ederek, "Hem destek hem müdahale alımı ile turbo destek veriyoruz. 50 kadar ürünü çok aktif takip ediyoruz"