DÜNYA
28 Nisan 2024, Pazar, 00:21

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Savunma Bakanı Ludivine Dedonder ile yaptığı basın toplantısında Ukrayna'ya gönderecekleri F-16 savaş uçaklarının maliyetinin dondurulmuş Rus varlıklarıyla ödeneceğini açıkladı.

De Croo, Belçika'da bulunan dondurulmuş Rus varlıklarının vergilerinin Ukrayna'nın savunmasını desteklemek için kullanılacağını belirterek, uçakların parasının Belçikalıların vergileriyle ödenmediğini vurguladı.

Ukrayna'ya F-16 savaş uçaklarının yıl sonuna kadar teslim edileceğini ifade eden De Croo, bu adımın Ukrayna'nın savunması için önemli bir adım olduğunu dile getirdi.

Başbakan, ülkesinin zaten F-16 koalisyonunun bir üyesi olduğunu ve teslim edilecek uçakların onarımından ve Ukraynalı pilotların eğitiminden sorumlu olduğunu belirtti.

Ancak De Croo, şimdi ülkesinin Ukrayna'ya uçakları fiilen tedarik edecek sınırlı ülke grubuna katılacağını ifade etti. Belçika'nın bu adımıyla, Ukrayna'nın savunma kapasitesini güçlendirme ve ülkeye destek olma çabalarına aktif bir şekilde katıldığı vurgulandı.

De Croo, "Bu Ukrayna'nın savunması için büyük bir adım. Ülkemiz zaten F-16 koalisyonunun bir üyesiydi ve teslim edilen uçakların onarımından ve Ukraynalı pilotların eğitiminden sorumluydu. Ancak şimdi ülkemiz, Ukrayna'ya uçakları fiilen tedarik edecek sınırlı ülke grubuna katılıyor" ifadelerini kullandı.