SAĞLIK
04 Aralık 2020, Cuma, 10:50

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'den gelen Covid-19 aşılarıyla ilgili halkın şüpheleri olmasından ötürü ilk aşıyı kamuoyu karşısında olacağını açıkladı.

Çin'den getirilecek olan Koronavirüs (Covid-19) aşısıyla ilgili Türk halkının kafasında kalan soru işaretlerini kıran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşının güvenilirliği ile ilgili hiçbir şüphe kalmaması için kamuoyunun karşısında aşıyı ilk kendisinin olacağını aktardı.

Bakan Koca, "Aşıyla alakalı bütün onay süreçleri sona erdikten sonra bir hastaneye giderek kamuoyunun karşısında aşı olacağım. Sonra o hastanede yer alan bütün sağlık çalışanları da Covid-19 aşısı olacak." açıklamasında bulundu.

ÇİN AŞISI İNAKTİF YÖNTEMLERLE ÜRETİLDİ

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın, Çin'den gelen Koronavirüs aşısıyla ilgili sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kamuoyu karşısında aşı olacağını açıkladı. Bakan Koca'ya yöneltilen sorulardan bazıları şöyle:

- Niçin Çin aşısı tercih edildi?

Çin aşıları inaktif yöntemle elde edildi. Bu yöntemden oluşturulması sebebiyle daha fazla tercih edilmesi gerekiyor. Üretiminin hangi ülkede yapıldığına odaklanmak oldukça yanlış. Bizim daha çok yönteme odaklanmamız gerekiyor. Ben diyorum ki inaktif yöntem, en eski yöntemdir ve aşılar yıllardır bu yönteme dayalı şekilde üretilmiştir. Aşılar uzun vadede test edildi, yan etkisi yok.

- Eğer inaktif yöntem daha güvenilirse, dünya neden bu yöntemi kullanmadı?

Çünkü bu inaktif yöntem oldukça zor ve pahalı bir yöntemdir. İnaktif aşıları kolay bir şekilde üretemezsiniz. Maliyetleri fazlasıyla yüksel olur. O sebeple diğer yöntem daha fazla tercih edildi.

- Covid-19 aşısı olmak zorunlu bir durum mu?

Bunu Bilim Kurulu'nda tartıştık. Vardığımız sonuç ise şu: Mecburi bir durum söz konusu olmasın ancak vatandaşları aşı olmak için ikna edelim. Onlara aşılarda hangi yöntemin daha iyi olduğunu, hangi yöntemlerle aşı üretimi gerçekleştiğini anlatacağız. Önemli olan hususun aşının menşeisi değil üretim yöntemi olduğunu onlara açıklayacağız.